Ga naar hoofdinhoud
Bouwmaterialen

SIP wint terrein als slank bouwsysteem

De relatief nieuwe bouwmethode SIP (Structural Insulated Panels) wint terrein in Nederland. Traditionele bouwmethoden met steenachtige materialen voldoen niet altijd meer aan de toenemende energie-eisen als EPC en BENG. Bovendien worden isolatiewaarden en luchtdichtheid steeds belangrijker voor de bouwschil.

De constructieve isolerende SIP-sandwichpanelen bieden een duurzaam alternatief om die schil slanker, sneller en lichter te kunnen bouwen. De markt ziet volop mogelijkheden. Net als veel deelnemers aan het door Kingspan en Eisma Bouwmedia op 9 maart gehouden webinar ‘Ontwerpen en bouwen met SIPs’*. Uit een poll bleek dat bijna 50 procent van de deelnemers SIPs omarmt als dé methode voor een betere schil.

SIPs bestaan uit buitenbladen van OSB of spaanplaat en hebben een harde isolatiekern van EPS of polyurethaan. Door de sandwichtechnologie kunnen de panelen constructief worden toegepast voor zowel woningcasco’s als voor zelfdragende gevelvullende elementen in utiliteitsbouw en appartementencomplexen. Gerenommeerde bouwbedrijven als Dura Vermeer gebruiken ook steeds vaker SIPs. “Wij hebben voor SIPs gekozen als doorontwikkeling van houtskeletbouw, zowel voor daken als gevels. SIPs hebben een hoge isolatiewaarde en de geïsoleerde panelen zijn perfecte dragers die geschikt zijn voor complete prefabricage”, zegt Stijn Daniëls, directeur bij Dura Vermeer.

Grote elementen prefabriceren

Daniëls vervolgt: “Door de sterkte en stijfheid van SIPs kun je grote elementen prefabriceren. Handig bij transport en montage. Verder zijn SIPs van zichzelf luchtdicht. Het productieproces laat zich prima digitaal aansturen (BIM to production) en de maatvastheid van de elementen is heel groot. Zeker bij renovatie is ook het lichte gewicht belangrijk, want dat is bepalend voor wat je aan de fundering moet doen.”

Constructieve sterkte SIPs belangrijk

Van SIP-panelen kunnen gevelvullende elementen worden gemaakt voor hoogbouw. Deze zijn te bevestigen aan de vloerrand of aan kolommen en worden geproduceerd en toegepast volgens KOMO-certificering. Belangrijk voor deze elementen is de constructieve sterkte van SIPs. Rolf Pennings van Unidek SIPS: “De elementen zijn niet alleen gevelvullend, maar dragen ook de gevelbekleding en kozijnen. Soms moeten er grote overspanningen gemaakt worden van kolom tot kolom bij grote verdiepingshoogtes. Ook het gewicht van de ramen kan aanzienlijk zijn. Daarbij heb je boven de 25 meter bouwhoogte te maken met extra winddruk. Dat heeft constructieve gevolgen, en voor je luchtdichting. De elementen voldoen aan de eisen van brandveiligheid (Euroklasse B voor de buitenzijde van een gevel en 30 minuten WBDBO). En met een Rc-waarde tot 7.0 voldoet het systeem ruimschoots aan de wettelijke minimumeis voor gevelisolatie van 4.5. Het toepassen van de elementen per project is natuurlijk altijd maatwerk.”

Kostenefficiënt bouwen

Een andere toepassing van SIPs zijn panelen voor woningcasco’s. Hiermee zijn gangbare grondgebonden woning realiseerbaar. Door de combinatie van drager en isolatie in één zijn hogere isolatiewaarden slanker te realiseren. Dit betekent dat je op hetzelfde oppervlak meer bruikbaar vloeroppervlak kunt realiseren. Daarnaast zijn de mogelijkheden voor afwerking vrijwel onbeperkt. Kingspan TEK heeft in korte tijd in nauwe samenwerking met verschillende bouwpartners al meer dan dertig woningen gerealiseerd conform dit bouwsysteem. “En dat is nog maar het begin. We zien dat het aantal aanvragen enorm groeit. Wij verwachten dan ook dat SIPs binnen afzienbare tijd een geaccepteerde bouwmethode in Nederland wordt”, aldus Youri Verwer van Kingspan TEK.

* Het webinar dat op 9 maart 2017 werd gehouden, is een co-productie van Eisma Bouwmedia en Kingspan. De uitzending van dit online seminar werd gevolgd door een flink aantal deelnemers, waarbij vooral architecten (32%) en adviseurs (23%) goed waren vertegenwoordigd.

Het webinar is terug te zien via www.bouwwebinar.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.