Ga naar hoofdinhoud

Slanke houten constructie in bedrijfshal

In Nijmegen verrijzen momenteel twee houten bedrijfshallen. Omdat de nieuwbouw van Houterman sleepdiensten op een beeldbepalende locatie staat, wilde de gemeente Nijmegen een bijzonder gebouw. Koper Maassen architecten uit Elst koos er daarom voor de complete constructie van de twee bedrijfshallen op te trekken ui PEFC-gecertificeerd hout.

Slanke spanten

Samen met hoofdconstructeur Bartels ontwierp architect Dick Koper een slimme houten constructie. Met de constructeur van Metsä Wood werd een ongelijkzijdige spantconstructie van Kerto ontworpen om voor beide hallen de overspanning van 16 m te realiseren. De lengte van beide hallen is 44 m en de nokhoogte van 10 m geeft de flexibiliteit om een tweede parkeervloer aan te brengen. Door Kerto te gebruiken konden de spanten relatief slank worden uitgevoerd. Daarnaast is er relatief weinig hout nodig omdat de spantbenen als een ´holle doos-constructie´zijn opgetrokken. De spanten werden volledig geprefabriceerd en gemonteerd door Assink Hout.

Constructie in het zicht

De buitenwanden zijn optrokken uit Leno Massief hout met diktes tussen de 81 en 125 mm. Tussen de twee hallen is een overkapping gerealiseerd met 16,3 m lange liggers. Hier overheen is een beschot van 51 mm toegepast. Ter plaatse van het kantoor ligt een verdiepingsvloer met vloerelementen die 6,2 m overspannende hoge stijfheid. Groot voordeel van deze elementen is dat er sparingen in aangebracht kunnen worden met een diameter tot de helft van de ribhoogte. Deze houten constructie blijft volledig in het zicht. Rondom zijn de hallen afgewerkt met gemodificeerd hout.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *