Ga naar hoofdinhoud

Slanke trappen van zwart ultra hogesterktebeton

Om trappen met ranke treden te maken is vaak aan beide zijden een dragende boom nodig, waartussen dan de slanke treden dragen. Met het ultra hogesterktebeton van Hi-Con kan een muizentrap zonder bomen worden gemaakt met de balusters direct op de treden. De dikte van de trap begint bij 40 mm en wordt afgestemd op de overspanning en architectonische detaillering. Een veel toegepaste muizentrap voor één verdieping is 60 à 70 mm dik. Om bij hele lange en zwaar belaste trappen toch een vrijdragende slanke trap te krijgen kan een torsierib worden toegevoegd. Voordeel hiervan is dat de treden in delen kunnen worden gemaakt, wat malkosten bespaart. De aangestorte rib verbindt de treden aan elkaar waardoor een zeer robuuste en stijve constructie ontstaat.

Onzichtbare verankering

Intermontage uit Terwolde wilden een nieuw interieurcentrum dat innovatie uit zou stralen en OOK architecten had daarom als blikvanger twee muizentrappen bedacht. Pieters Bouwtechniek heeft dit idee constructief uitgewerkt in twee slanke trappen van ultra hogesterktebeton met een torsierib. OOK architecten had als randvoorwaarden opgegeven zo dun mogelijke treden en een onzichtbare verankering van de balusters aan de treden. Vanwege die laatste voorwaarde werd besloten de treden 60mm dik te maken, ook al konden ze constructief 40 mm dun.

Afdracht

De trappen zijn 1200 mm breed en worden gedragen door een centrale boom van 200x300mm. De ene trap rust aan de onderzijde op de begane grondvloer (kanaalplaatvloer) en aan de bovenzijde op een betonnen balk die op de kanaalplaatvloer van de 1e verdieping rust. De andere betonnen trap rust aan de bovenzijde op een stalen kokerligger die is afgedekt met betonnen zij- en onderplaten. Lastig aspect van het ontwerp was de afdracht van de torsie. Die kracht kon alleen aan de onderzijde worden opgenomen. De boom moest dus de volledige kracht naar beneden afdragen. Door een stalen voetplaat aan de onderzijde van de boom met ankers te koppelen met een zelfde staalplaat onder de kanaalplaatvloer kon een voldoende grote arm worden gecreëerd om de torsie op de vloer af te dragen.

Opmars

Ultra hogesterktebeton maakt een opmars in Nederland. Sinds Pieters Bouwtechniek in 2008 is begonnen met het toepassen van uhsb is voor meer dan 250 projecten een ontwerp gemaakt. Het meest toegepast is het gepatenteerde mengsel Compact Reinforced Composite van Hi-Con. Dit mengsel is het best gedocumenteerde ultra hogesterktebeton, waardoor het mogelijk is om buiten de voorschriften zeer slanke constructies te ontwerpen.

 

Locatie: Terwolde / Opdrachtgever: Intermontage, Terwolde www.intermontage.nl / Architect: OOK architecten, Amersfoort www.ookarchitecten.nl / Constructeur trappen: Pieters Bouwtechniek, Delft www.pietersbouwtechniek.nl / Leverancier trappen: Hi-Con Nederland B.V., Weert www.hi-con.nl / Tekst: ir. Rogier van Nalta, Pieters Bouwtechniek Delft B.V. / Beeld: Pieters Bouwtechniek Delft B.V.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Slanke trappen van zwart ultra hogesterktebeton

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.