Ga naar hoofdinhoud

Sleephellingstraat presteert boven verwachting

Sleephellingstraat

Een passief gerenoveerde woning presteert 73% energiezuiniger dan een vergelijkbare woning met een energielabel A. Dat is althans de conclusie van twee jaar monitoren van de op passiefhuisniveau gerenoveerde woningen aan de Sleephellingstraat in Rotterdam. Tot anderhalf jaar na oplevering is er gemeten aan het energieverbruik.

Resultaten

Het werkelijk gasverbruik voor verwarming, warm tapwater en koken samen is gemiddeld niet meer dan 400 m³ gas per woning per jaar. Dat is maar 34% van wat een gemiddelde woning met energielabel A verbruikt. Rekening houdend met het feit dat het in Rotterdam om relatief grote woningen met tussen de 105 en 160 m² vloeroppervlak bestaat, komt dat percentage uit op slechts 27%.

Voor verwarming betalen bewoners op die manier niet meer dan 10 euro per maand. Dat is 15% van wat nodig is voor een gemiddelde woning in Nederland. Voor warm water betalen de bewoners ook maar 10 euro per maand, dankzij de zonneboiler die de helft van de warmte gratis levert.

De grootste post op de energierekening, het huishoudelijk elektriciteitsverbruik, blijkt niet hoger dan 80% van wat gebruikelijk is in een energielabel A woning. Dat komt mede doordat de wasmachine via hot fill gebruik maakt van warm water uit de zonneboiler.

Comfort

Met deze prestaties maken de woningen hun met PHPP correct voorspelde energiezuinigheid meer dan waar. Daarnaast blijkt uit gehouden enquêtes en metingen dat het nagestreefde hoge comfort en een gezond binnenmilieu overtuigend zijn gerealiseerd.

Prijzen

Het renovatieproject aan de Sleephellingstraat bestaat uit 9 historische panden die zijn getransformeerd tot 14 boven- en benedenwoningen. Het project is opgeleverd in het najaar van 2009 en was toen het eerste renovatieproject in Nederland waarbij het Energiezuinig Wonen-concept werd toegepast. Het project ontving al meerdere prijzen: PassiefBouwenKeur, de VSK award, de Passief Bouwen Award en een nominatie voor de Bouwprijs. Ook was het een van de genomineerde projecten voor De Gulden Feniks, de opvolger van de Nationale Renovatie Prijs, die deze week in de categorie Renovatie werd toegekend aan de Politieacademie in Apeldoorn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *