Ga naar hoofdinhoud

‘Slimme’ renovatie van probleemwijk

‘Slimme’ renovatie van probleemwijk

Voor de ‘bloemkoolwijk’ Bornholm in Hoofddorp werden al ruim 10 jaar geleden de eerste plannen gemaakt voor sloop en nieuwbouw. Er gebeurde jarenlang niets, tot grote frustratie bij de bewoners. Network of Architects & Planners (NAP) heeft een ‘slim renovatieplan’ ontwikkeld voor een grondige verduurzaming van de bestaande huizen.

Afbrokkelend asbest

In het Hoofddorpse Bornholm kampten 77 eengezinshuizen en 50 appartementen met afbrokkelend asbest, slechte isolatie, onoverzichtelijke straten en collectieve ruimtes die als onveilig werden ervaren. De van oorsprong ideale gezinswijk draagt het predicaat ‘prettig wonen’ al lang niet meer. Na jarenlang geworstel van woningcorporatie Ymere tussen sloop-nieuwbouw of grootschalig onderhoud, bleef een haalbare oplossing uit, tot grote frustratie van de bewoners.

Tijdbestendige gevels met grafische verfijning

Het team van NAP ging de wijk in om de aanwezige gebreken en kwaliteiten nauwkeurig te analyseren en de behoeftes van de bewoners te inventariseren. Met de renovatie zijn de bestaande asbesthoudende dak- en gevelbekledingen vervangen door vlakke betonnen dakpannen en rood metselwerk. De bestaande vloeren en de nieuwe gevels, kozijnen en daken zijn extra geïsoleerd. De platte daken zijn optimaal gebruikt door het plaatsen van zonnepanelen.

De toegepaste duurzame materialen zijn door de architecten zorgvuldig gedetailleerd en zorgen voor tijdbestendige gevels met een subtiele grafische verfijning. Ook de openbare ruimte rondom de appartementsgebouwen is intensief aangepakt: de centrale hofjes zijn opgewaardeerd met Franse balkons, opgefriste trappenhuizen, sfeervolle beplanting en aangename verlichting.

Vertrouwen in bouwproces

De gehele renovatie moest worden uitgevoerd in bewoonde toestand. Om de bewoners optimaal te informeren en voldoende vertrouwen te geven in het bouwproces zijn de werkzaamheden met het uitvoeren van een proefblok van start gegaan. Door de asbestsanering en de renovatie te ‘toetsen’ op dit compacte blok van vijf woningen konden alle bij de bouw betrokkenen partijen hun werkzaamheden integraal op elkaar afstemmen. Bovendien kregen de bewoners de unieke kans de aanstaande renovatie van hun huis reeds van te voren 1 op 1 te volgen.

Uiteindelijk is het bouwteam erin geslaagd alle werkzaamheden per huis binnen slechts drie dagen af te ronden. De overlast voor de bewoners en omwonenden kon zo tot een minimum worden beperkt.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.