Ga naar hoofdinhoud

Smart objects en Internet of Things: bezint eer ge begint

Technologische trends volgen elkaar in een razend tempo op. Sommigen zijn van grote invloed op het speelveld waar bedrijven in de bouw, techniek en offshore zich bevinden. Uit recent onderzoek naar deze game changers blijkt dat bedrijven in deze sectoren de meeste kansen zien in duurzaamheid en smart objects. Internet of Things (IoT) staat aan de basis van deze smart objects. Volgens Gartner zijn er tegen 2020 al 25 miljard apparaten die met elkaar communiceren via het internet. Een goed moment om eens wat dieper in te gaan op de zin en onzin van smart objects.

Slimste huis ter wereld

Daarvoor kijken we naar de ervaringen van Ian Mercer; de eigenaar van het slimste huis ter wereld. Sinds vijftien jaar werkt hij aan de automatisering van zijn huishouden. Aan Knack gaf hij recent een uitgebreid interview over zijn ervaringen. Volgens Mercer volgen slimme spullen meestal de simpele regel: elke gebeurtenis wordt gepareerd door een andere. Maar deze beperkte logica betekent vaak geen vooruitgang. Een voorbeeld: “Het rolluik moet naar beneden als de zon tijdens het werken op je beeldscherm schijnt, maar niet als je iets op papier wilt lezen.” Mercer vertelt dat zijn echte hoofddoel is om energie te besparen. Hier komen de twee grootste trends waar technische organisaties mee bezig zijn mooi bij elkaar. Het realiseren van echte smart objects kan een enorme bijdrage leveren aan de verduurzaming. Wel is het belangrijk om goed na te denken over hoe een daadwerkelijk smart object gerealiseerd kan worden.

Speciale sensoren

We moeten volgens Mercer waken voor de situatie waarin we de hele dag bezig zijn om aan ons huis of kantoor uit te leggen wat voor werk het moet doen. Het meeste kun je als mens sneller klaren. In het ideale geval heeft het object helemaal geen instructies nodig. Je geeft ze door erin te leven of werken. “De bewoners lopen er gewoon in rond. Het licht snelt ongemerkt voor hen uit. Als ze ergens binnenkomen, is het al aan. Als er niemand meer in de kamer is, gaat het na een tijdje weer vanzelf uit.” Opdat de regeling van het licht altijd perfect zou functioneren, moet het huis natuurlijk vooraf een uitstekend idee hebben van de weg die de bewoners afleggen. Mercer wil daarom speciale stapsensoren onder de plankenvloer schroeven die elke passant automatisch wegen. Dan zou je bewoners en gasten op basis van hun gewicht kunnen identificeren. En de computer, die al die informatie opneemt, zou hun gewoonten kunnen leren kennen.

Technologisch fundament

Kortom een werkelijk smart object realiseren is een complexe aangelegenheid. Uit de benchmark ‘ondernemen in het teken van transitie’ blijkt dat, hoewel smart objects als één van de meest kansrijke trends wordt gezien, de adoptie hiervan achter blijft. Slechts 15 procent van de bedrijven is er volop mee bezig en 36 procent is gestart met het verkennen van de mogelijkheden. Om hierbij echt succesvol te zijn is een sterk technologisch fundament nodig. De technologische mogelijkheden zijn er en ontwikkelen steeds verder. Zo levert Microsoft al een complete Internet of Things suite uit de Cloud. Een schaalbare cloudtechniek om snel mee te groeien met het succes van uw innovaties, en altijd up-to-date te zijn met de allernieuwste snufjes op het gebied van Business Intelligence. Ook komen Internet of Things en CRM steeds dichter bij elkaar. Mijn advies is, bezint eer ge begint. Denk na over een sterke case waarbij de inzet van technologie ook echt een verbetering en verduurzaming betekent. Als de case helder is, zoek dan naar de juiste partners voor de ontwikkeling ervan. Door ieders sterkten te benutten werk je pas echt ‘smart’.

Auteur: Yuri Ramdhani van CTB xRM

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *