
PEMG introduceert in Nederland een nieuwe bouwsteen die volgens eigen zeggen 20x keer sneller en 40% goedkoper is dan bouwen met gewone baksteen. De Bramstone is gemaakt van puimsteen en heeft een lengte van 60 cm en een gewicht van 15,5 kilo. De steen kan gestapeld worden met een speciaal handvat en zal volgens PEMG altijd recht op elkaar gestapeld zijn. Er hoeven geen schoor- en stelprofielen geplaatst te worden. De steen is getest en kan een aardbeving tot 6,7 op de schaal van Richter doorstaan.
De Bramstone heeft een holle binnenkant waar leidingen in aangebracht kunnen worden. Als de muur is opgebouwd, kan de steen gevuld worden met mortel/specie en betonijzer. Bij niet dragende muren hoeft niet iedere holte gevuld te worden. Om extra sterkte aan te brengen, is het mogelijk om horizontaal betonijzer in de constructie aan te brengen. Schroeven kunnen direct in de steen geboord worden; voorboren is dus niet nodig.
Sorry, alweer een foutje, 3 ton moet natuurlijk 30 ton zijn.
Zwak het argument regeltjes, regeltjes.
Het product kan zeker een welkome aanvulling zijn in de markt. Feit blijft dat in de bouw producten die een gewicht te boven gaan van 14 kg niet handmatig verwerkt mogen worden.
U geeft zelf aan dat een productie van 30 m2 per uur mogelijk is. Bij een werkdag van 8 uur is dat, in gunstige omstandigheden, 240 m2.
Geschat aantal per m2 is 9 stuks x 240 = 2160 stuks x 15.9 kilo. Maken we een makkelijk rekensommetje van: 2000 x 15.9 kg is ruim 3 ton! Het zal je dagelijks werk maar zijn!
Is puimsteen steen niet een beetje ouderwets? Het doet me denken aan bimsbeton dat ik vaak bij oude woningen zie. En hoe zit het eigenlijk met het boren van centraaldoos sparingen in deze blokken? (Dit was een achillishiel van bims). Dit product zou misschien een alternatief voor kalkzandsteen kunnen worden. Wat ik interessant vind is dat je wapening aan kunt brengen, dit bied wellicht nieuwe constructieve mogelijkheden en beheersing van scheurvorming.
Ik snap dat het geen gewone bakstenen zijn, maar er wordt in dit bericht prijstechnisch wel gerefereerd aan metselwerk met bakstenen.
Dat de regeltjes de reden zijn dat het zo slecht gaat in de bouw vind ik overigens een erg slecht argument, maar dat terzijde…
Vraag eerst eens informatie aan bij die firma ,dan weet je hoe het werkt.pemg.eu
Het punt is dat je niet hoeft te lijmen of metselen dus valt het daar niet onder,maar nu begrijp ik ook waarom het zo slecht gaat in de bouw regeltjes regeltjes en nog eens regeltjes
Sorry, in mijn 1e bericht niet opgenomen:
A-blad metselen en lijmen, gewicht maximaal 14 kg
Grenswaarden voor handmatig blokken opperen, metselen en lijmen:
– Tot schouderhoogte ( 140 cm): niet toegestaan (behalve bij metselen en lijmen
van binnenmuren onder een verdiepingsvloer).
Ik heb in de loop der jaren al diverse nieuwe bouwstenen de revue zien passeren, goed en vaak goekkoper…..totdat er spouwankers aan de pas moeten komen en dan wordt het vaak een dure boel om de juiste (uittrek-)waardes te halen.
Het gewicht is geen probleem,door een speciaal ontwikkeld draagijzer te gebruiken is het gewoon toegestaan.Ik heb dat nagekeken bij de arbo.
Het zijn geen bakstenen ,maar stenen gemaakt van lavasteen en ze zijn perM2 inderdaad minimaal 43% goedkoper ze zijn als ruwbouw te gebruiken.Goede isolatie waarde.
Je kan er tussen de 25 /30 M2 per uur mee bouwen!!!!!
Mooie ontwikkeling; een steen waarin direct een electraleiding kan worden opgenomen, ik neem aan dat deze stenen mechanisch worden verwerkt aangezien in Nederland een eis gesteld van max 14 kilo aan gewicht van de in dagproductie te verwerken blokken, hoe hier mee om te gaan
@Laban Hage
Ik betwijfel het. Die stenen zijn 40% goedkoper dan baksteen. Dat zal best. Maar waar gebruik je tegenwoordig nog bakstenen? In de gevel. Waar wil je die lelijke bouwtenen absoluut niet hebben? In de gevel. Daarnaast zou het niet best zijn dat een nieuw type bouwsteen de Nederlandse bouwmarkt weer uit de put kan helpen. Dan hebben heel veel deskundigen zitten slapen de afgelopen 5 jaar…
Zou het kunnen dat een huis weer betaalbaar wordt met deze steen.Het gaat niet zo goed in de bouwwereld! Misschien is dit wel de redding!!