Ga naar hoofdinhoud

Snellere aanpak gevaarlijke gevels


Gemeentes krijgen meer mogelijkheden om gebouweigenaren aan te sporen hun gevel op te knappen. Nu kan dat pas als de gemeente heeft vastgesteld dat een bouwvallige gevel gevaarlijk is. Het is de bedoeling straks al eerder aan de bel te trekken bij de eigenaar.

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zei woensdag in de Tweede Kamer hierover in gesprek te zijn met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VROM-Inspectie stelde vorig jaar vast dat het nog niet erg opschiet met de aanpak van oude gevels.
Gemeenten klagen op hun beurt dat ze te weinig geld en mensen hebben om alle oude panden te controleren.

De eigenaar zou zelf moeten onderzoeken of zijn gevel naar beneden dreigt te komen. Dat vindt Donner ook weer te ver gaan, maar hij overlegt wel met de gemeenten over de mogelijkheid eigenaren eerder aan te schrijven.

Herziening
De Tweede Kamer praatte met de minister over een herziening van het Bouwbesluit. De bedoeling is dat er minder en eenvoudigere regels komen. Het nieuwe Bouwbesluit moet 1 januari 2012 in werking treden.

Zo wil de minister gaan regelen dat bedrijven en particulieren hun bouwplannen vroegtijdig aan een gecertificeerd bureau kunnen voorleggen om te kijken of deze voldoen aan de technische voorschriften van het Bouwbesluit. Na toetsing legt het bureau zijn oordeel vast in een rapportage; de gecertificeerde Bouwbesluittoets. De gemeente hoeft daarna alleen nog maar te controleren of het plan past binnen de eisen voor welstand en voldoet aan het bestemmingsplan.

Besparing
Het aanleveren van een Bouwbesluittoets kan de doorlooptijd van de procedure verkorten. De Bouwbesluittoets hoeft daar immers geen onderdeel meer van uit te maken. Eerder bouwen betekent een besparing op de kosten. Daarnaast wordt bespaard op de kosten van de aanvraag zelf, omdat er minder gegevens hoeven te worden aangeleverd en omdat de leges wellicht omlaag kunnen.

Gemeenten kunnen zelf kiezen of ze willen meedoen aan deze nieuwe procedure.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.