Ga naar hoofdinhoud

Speciale ondersteuning voor De Rotterdam

De torens van De Rotterdam, een ontwerp van architect Rem Koolhaas, staan versprongen ten opzichte van elkaar. Het ondersteuningsontwerp voor de overstekken op 86 meter hoogte is dan ook een belangrijk onderdeel van de constructie.

Vakwerkoplossing

Om de enorme overstekken op grote hoogte te kunnen realiseren, ontwierp PERI een vakwerkoplossing. Hierbij worden voornamelijk huurbare systeemonderdelen gebruikt in combinatie met een speciaal voor dit project ontworpen windverband. Voor de positionering van de vakwerkliggers is gelet op de geometrie en de optredende belastingen van de constructie. Daarbij moest eveneens rekening gehouden worden met de diverse inbouwonderdelen zoals de mast van de tijdelijke torenkraan in het gebouw.

Speciale hijsunit

Voor de engineering van de vakwerkliggers in de westelijke toren moest rekening gehouden worden met de belastingen van 2 verdiepingen, met 8,8 m lange overstekken. Daarbij kwam nog de geringe verdiepingshoogte (3,52 m) van de onderliggende etage. Voor de middelste en de oostelijke toren konden dubbele vloerdekken worden gebruikt. Op die manier wordt de vakwerkoplossing niet alleen voor de overdracht van de belastingen gebruikt, maar ook als draagconstructie tussen de vloerdekken. De vakwerkliggers kunnen door de beperkte werkruimte ter plaatse en zonder kraangebruik niet ingeschoven en gedemonteerd worden. Daarom wordt een speciale hijsunit gebruikt. Het voordeel van deze door PERI ontwikkelde methode is dat het vakwerk middels kraannivellering horizontaal uit het gebouw getrokken kan worden.

Veilig versneld bouwen

Tijdens de bouw van De Rotterdam worden de bovenste 2 etages in aanbouw steeds omgeven door klimschutwanden. Door deze valbeveiliging kan het personeel veilig werken en worden de medewerkers beschermd tegen de harde wind die op grote hoogte ontstaat. Dit heeft een positief effect op de bouwsnelheid: voor de bouw van een standaard etage heeft Züblin slechts acht dagen nodig. Al in de ontwerpfase werd rekening gehouden met de geometrische veranderingen van de torens, zodat de schutwanden waarbij de verspringing plaatsvindt, probleemloos naar andere secties omgezet kunnen worden. Het systeem vormt ook een uitstekende oplossing voor de plaatsen vlakbij de dekrand waar niet verankerd kan worden.

Kraanonafhankelijk bekisten

Met de SKYDECK Paneelbekisting kunnen de vloeren kraanonafhankelijk worden bekist. De inzet van aluminium systeemdelen vergemakkelijkt het transport en maken handmatig bekisten en ontkisten mogelijk. Door het gebruik van een valkop en de mogelijkheid tot versneld ontkisten kan het aantal benodigde panelen en langsdragers bovendien beperkt worden.

Hoge veiligheidsstandaard

Al bij de bouw van de benedenverdiepingen wordt voldaan aan een hoge veiligheidsstandaard die wordt bereikt door de systematische montagevolgorde, in combinatie met de hoge veiligheidsgraad van de platforms en de uitkragende langsdragers SLT 375, zelfs aan de dekrand. Voor de grote ondersteuningshoogtes die verschillende etages omvatten, wordt een combinatie van SKYDEK met het MULTIPROP drager-systeem ingezet. De lichtgewicht aluminium stempels worden verticaal aan elkaar vastgemaakt met koppelstukken. Daarna worden ze aan frames bevestigd om zo stabiele ondersteuningstorens te vormen.

Voorgemonteerde units

Het bouwterrein van De Rotterdam beschikt over zeer beperkte werkruimte. Aan de lange zijde bevindt het gebouw zich tussen een straat en de Maas, aan de beide korte zijden wordt het omgeven door naastliggende gebouwen. Door de krappe bouwplaats zijn de opslagmogelijkheden zeer beperkt. Daarom worden de klimschutwanden en de vakwerkliggers volledig voorgemonteerd op de bouwplaats afgeleverd. Een vrachtwagen met kraan kan de units direct naar de juiste locatie transporteren. Zo wordt waardevolle kraantijd gespaard en zijn extra tussenopslag en montageplaats niet nodig.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *