Ga naar hoofdinhoud

Sportieve zonwering met gevelvullende prints


Het nieuwe onderkomen van het CIOS in Goes kan herkend worden aan de gevelvullende prints op alle zijden van het pand. Deze sportieve zonwering van 8 meter hoog bestaat uit ruim 300 lamellen.

De prints op de lamellen zijn ontwikkeld door vormgeefster Andra Küpers van M2uur. Architectenbureau Rothuizen van Doorn ‘t Hooft en het CIOS Goes zijn intensief betrokken geweest bij het ontwerpproces.

Groter geheel
Küpers koos voor een gelaagdheid in het ontwerp en probeert daarmee zowel vorm, functie als inhoud optimaal te combineren. “Door de grote afmeting van de gevels heb ik gekozen voor grote kleurblokken op de lamel. Hierdoor ontstaat in eerste instantie een kleurrijk, abstract geheel. Pas op afstand en vanuit de juiste hoek, neem je het grotere geheel waar. Op deze manier word je als toeschouwer uitgedaagd en betrokken.”

Qua kleurgebruik is rekening gehouden met de omgeving en wordt er eenheid of juist contrast gecreëerd. Beide dragen bij aan de integratie van het CIOS in de omgeving.

Dynamiek
Inhoudelijk beelden de prints op de oost-, zuid- en westgevel de triatlon uit. Deze wedstrijd start in de ochtend met zwemmen, gevolgd door het fietsen in de middag en het hardlopen in de avond.De tennissers aan de voorzijde flankeren de ingang en vervullen daarmee de rol van ‘gatekeeper’.

Dat het duidelijk is dat het gebouw ‘iets’ met sport van doen heeft, lijdt geen twijfel. Op de gevels staan pure, explosieve sportmomenten, waarbij de beweging of dynamiek centraal staat. Uitgangspunten waar het CIOS zich mee kan identificeren. Küpers: “Ik heb gekozen voor krachtige afbeeldingen van traditionele sporten die op alle niveaus worden beoefend. Dit is belangrijk voor de herkenbaarheid, want zeg nou zelf: Wie heeft er nou nooit gezwommen, gefietst, hardgelopen of getennist?”

Kwalitatief
“Het ontwerp- en opmaakproces nam slechts een aantal weken in beslag”, vertelt Freekje Vervoord van M2uur bv, “Dat is erg bijzonder, want vaak gaan er maanden vooraf aan de invulling van zulke in het oog springende prints. Ik denk dat we hiermee hebben aangetoond dat met de juiste wil en inzet van alle betrokken partijen bijzonder mooi én kwalitatief goed werk geleverd is.”

M2uur is gespecialiseerd in toegepaste kunst in de openbare ruimte door het ontwikkelen van wand- en gevelpanelen met een unieke print. Het doel is om ontwerpen te ontwikkelen die de identiteit van de gebruiker en de locatie versterken. Vervoord: “Met dit project hebben we dit doel pnieuw bereikt. We zijn trots op de resultaten die we hebben geboekt.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.