Ga naar hoofdinhoud

Square: compact gebouw met binnenhof

compact appartementengebouw met binnenhof

Square is een compact appartementengebouw van vijf tot acht verdiepingen rond een groen binnenhof. LEVS architecten maakte het ontwerp voor de 111 middensegment-huurwoningen voor woningbouworganisatie Wonam. Square vormt straks een voorname wand aan het plein dat het hart van Kop Zuidas, tussen Rivierenbuurt, RAI en Amstelpark, wordt.

De robuuste en fraai gedetailleerde metselwerkgevel van Square, schuin tegenover de RAI, is al een aantal weken uit de steigers. Maar vorige week werd het kunstproject, de poort naar het binnenhof, onthuld en daarmee het gebouw feestelijk geopend. Met zijn jonge bewoners en een restaurant aan het plein is Square zo het levendige middelpunt van deze nieuwe buurt.

7 meter hoge colonnade

Het ontwerp van LEVS architecten sluit aan bij zowel de omliggende Amsterdamse school als de AUP (Algemeen Uitbreidingsplan) buurt. Geprofileerd metselwerk, een 7 meter hoge colonnade aan het plein, grote balkons en een vrije verdiepingshoogte van 3 meter geven het gebouw een markante uitstraling. In het intieme binnenhof zomen witte kolommen de galerijen af en vormen een klassieke colonnade. De strakke glazen schermen op de balkons zijn een eis vanwege het huidige verkeerslawaai. Op termijn is het gebied rond Square geluidsluw en worden de glazen schermen verwijderd.

De appartementen variëren van 55 tot 75 m². Het interieur is in de traditie van die vooroorlogse woningbouw verzorgd en hoogwaardig. Alle appartementen hebben ingebouwde kasten, een volledige keuken en een luxe badkamer. De extra hoogte op de begane grond levert een aantal bijzondere woningtypes op. Rondom is aandacht voor een levendige relatie tussen de woningen en de straat. Onder de markante dubbelhoge poort leidt een flauwe hellingbaan naar een grote fietsenstalling en bergingen onder het binnenhof.

Pellet-ketel

Met zijn pellet-ketel heeft Square een innovatief verwarmingssysteem waarmee een EPC van 0,2 wordt gehaald. Via een raam naast de entree op de zuidwesthoek kunnen geïnteresseerde voorbijgangers zien hoe de eerste pellet-verbrander van Amsterdam zijn werk doet.

In het binnenhof staat een lindeboom, straks een pronkstuk van 8 meter. De boom was inspiratie voor kunstenares Aliki van der Kruijs die voor de poort een bijzonder hek ontwierp als scheiding tussen binnenhof en openbare ruimte. Het filigranen kunstwerk heeft de naam ‘Tilia patina’. Tilia is de Latijnse benaming van de linde, patina staat voor de gepatineerde afwerking van de bronzen lindetakken.

Gebouwfoto’s: Marcel van der Burg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *