Ga naar hoofdinhoud

Staalconstructie in vorm van appel


In de nieuw ontwikkelde stationsomgeving van Alphen aan den Rijn wordt een opvallende fietsenstalling gebouwd. Een thermisch verzinkte staalconstructie, voorzien van een tweelaagse poedercoating, vormt een reusachtige appel. Inclusief steeltje aan de bovenkant.

De appelvorm wordt geaccentueerd door de spiraalvormige doorlopende hellingbaan, waarop zich de fietsenstalplaatsen bevinden met plaats voor bijna 1.000 rijwielen. De bekleding van de Fietsappel, zoals het bouwwerk wordt genoemd, bestaat uit harmonicagaas met ingeweven vlinderpatronen. Twaalf stalen kolommen in het klokhuis (de kern) van de appelconstructie vormen samen met een net van trekstangen aan de buitenkant van de stalling de draagconstructie.

Duplex-systeem
Gekozen werd voor thermisch verzinkt staal voorzien van een tweelaagse poedercoating. Dit duplex-systeem biedt een langdurige bescherming tegen corrosie. Bovendien kan hiermee iedere gewenste kleur aan het bouwwerk worden gegeven. De halfverdiepte Fietsappel wordt groen, om de overeenkomst met een appel zo realistisch mogelijk te laten zijn.

Proefmontage
De appelvorm van de constructie, met een doorsnede van 28m en een hoogte van 16m, is niet geheel bolvormig. Dit heeft consequenties voor de constructieve stabiliteit en voor de maatvoering. Naast een uitgebreide mock-up van de Fietsappel werd daarom een volledige proefmontage gebouwd op het bedrijfsterrein van hoofdaannemer Jos Van den Bersselaar Constructie b.v. in Udenhout.

Betrokkenen
Oud-rijksbouwmeester Wytze Patijn van het Rotterdamse architectenbureau Kuiper Compagnons International b.v. ontwierp het bouwwerk in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn. Ingenieursbureau Iv-Consult b.v. uit Papendrecht, Nieuwegein en Amsterdam nam de berekeningen, de modellering en het tekenwerk van de constructie voor zijn rekening. Verdere medewerking is verleend door fietsenparkeerspecialist Jan Kuipers Nunspeet uit Nunspeet.

Bekijk hier een timelapse van de proefmontage (bron: bersselaar.com)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *