Ga naar hoofdinhoud

Staalconstructie voor veranda-woning in Almere


De eerste architecten woning in de architectenwijk van het Homerus kwartier in Almere Poort is opgeleverd. Om de grote uitkraging en de vrij hangende veranda te realiseren voor een opdrachtgever die buiten wilde wonen heeft Commandeur Haumann architecten gekozen voor een staalconstructie.

Buiten wonen
De architectenwijk in het Homerus kwartier in Almere is gereserveerd voor architecten die vrijstaande woningen voor particulieren opdrachtgevers kunnen ontwikkelen. De door Commandeur Haumann architecten ontworpen woning is volledig toegespitst op de levensstijl van de opdrachtgever die zoveel mogelijk buiten wilde wonen en als inspiratie woningen met grote veranda’s in Paramaribo liet zien.

Vrij hangende veranda
Het resultaat is een dubbele veranda woning die refereert aan de veranda’s in Paramaribo. Door het terug liggende volume op de begane grond en de eerste verdieping wordt de bouwenvelop maar voor de helft benut. Hierdoor wordt de tuin op het zuiden bijna verdubbeld. Op de eerste verdieping ontstaat ruimte voor een bijzonder grote overdekte, vrij hangende veranda, die direct aan de woonkamer en aan de tuin ligt. Het buitenseizoen wordt zo tot laat in het jaar verlengd.

Op de woonverdieping, de eerste laag, bevindt zich aan de straatzijde een groot gebogen panorama-raam met uitzicht over de gracht, het park Het Green en de bossen. Op de tweede verdieping, die de hele bouwenvelop beslaat en daardoor fors uitkraagt ten opzichte van de ondergelegen verdieping, liggen alle vier slaapkamers en de badkamer. De ramen op deze verdieping zijn voorzien van een doorlopend band lamellen die voor privacy zorgen. Deze lamellen kunnen als luiken geopend worden.

Constructie en materiaal
Om de grote uitkraging op de tweede verdieping en de vrij hangende veranda te realiseren is voor een staalconstructie gekozen. De wanden zijn als lichte houtskeletbouw elementen uitgewerkt. Op de begane grond is voor een zwarte metselsteen als gevelafwerking gekozen waardoor een stevige, duurzame basis ontstaat. Hierop rust het uitkragende, lichte houten volume, dat met zachtgele houten planken afgewerkt is. De terug liggende vlakken zoals de gevel bij het balkon en de iets terug liggende entreepartij zijn zonnebloemgeel geschilderd. Ook de kleurstelling met de zachtgele en felgele vlakken refereert aan het zonnige, kleurrijke Suriname.

Aanvullende gegevens

Aannemer Meier Bau
Constructeur Pensera
Architect Commandeur Haumann architecten
Installatie adviseur Technisch Adviesbureau Valk
Bruto vloeroppervlakte woonhuis 180 m2
Bebouwde oppervlakte begane grond 50 m2
Afmeting kavel 178 m2
Bouwtijd zomer 2009 tot voorjaar 2010
Foto's Luuk Kramer, Commandeur Haumann architecten

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.