Ga naar hoofdinhoud

Stadskantoor Venlo cradle-to-cradle

Het nieuwe stadskantoor van Venlo in Venlo-Zuid wordt gebouwd volgens de cradle- to-cradle(C2C)-principes. Daarmee is Venlo naar eigen zeggen de eerste de gemeente ter wereld die de principes van C2C volledig in de praktijk brengt.

De maatregelen vragen een extra investering van 3,4 miljoen euro. De  De investering zal naar verwachting in veertig jaar tijd een besparing van ongeveer 17 miljoen euro opleveren. In mei 2012 begint de bouw en in 2014 moet het duurzame stadskantoor klaar zijn. De gemeenteraad moet deze maand nog wel akkoord gaan met het plan.

Het stadskantoor krijgt drielaags glas, warmte/koudeopslag, zonnepanelen en led-verlichting. Een ‘zonneschoorsteen’ moet zorgen voor een natuurlijke luchtstroom door het gebouw. Het gebouw zuivert de vervuilde lucht van de naastliggende weg en wordt gekoeld door de Maas en de onderliggende parkeergarage. Het kantoor en de kassen genereren warmte voor de woningen. Regenwater wordt gebruikt en weer gezuiverd voordat het de Maas in stroomt. Het ontwerp is van Kraaijvanger Urbis.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Stadskantoor Venlo cradle-to-cradle

 • Jaap van den Bosch

  @ P. de Lange & Michiel Ritzen.
  Ik denk dat je hier aan zult moeten wennen, die oudere gebouwen zijn niet meer populair, en zijn energie technisch duur in gebruik, dit gebouw heeft prima technieken voor deze tijd, maar en dat is nu wel een gevaar, die besparing is gerekend op een termijn van 40 jaar, hoe ziet de wereld er over 10 of 15 jaar uit?? komen er dan veel modernere technieken die dit gebouw dan alweer ver achterhaald doen zijn?, en hebben we dan nog een gemeente in de vorm zoals nu?, misschien ook wel (deels)geprivatiseerd, dus dat gemeente huis helemaal niet meer nodig dan, en dat kan allemaal snel gaan.
  Toen ik in 1975/1976 betrokken was bij de uitontwikkeling van een kantoor / werkplaats en magazijnen complexs en daar bouwkundig veel voor heb ontwikkeld vonden velen om ons heen dit een voorbeeld project, modern voor die tijd, alle lof bij de opening van het gebouw, maar nu 35 jaar later is het gewoon een oude achterhaalde slecht geisoleerde tent, zonder enige hoog staande installatie techniek.
  Die theorie van besparing op lange termijn, in zo’n snel veranderende wereld, niet alleen technisch, maar ook maatschappelijk, daar heb ik toch zwaar mijn twijfels over.
  Maar wat is dan de beste keus, deze nieuwbouw, of toch een bestaand pand opknappen voor de komende 15 jaar, wie zal dat weten?, die milieufraeken met een baard en snor?, lijkt me niet, de markt? die denken in beginsel aan hun poen, moeilijk, alleen achteraf weet je het lijkt mij, maar dan ben je jaren verder.
  We zullen zien wat het wordt in die raad.

 • W. Peters

  Dit is een goeie zaak. Maar de eerste in de wereld? Met 2 dagen in London wandelen kom je zomaar 3 of 4 keer deze werkwijze tegen.
  en…Natuurlijk moeten we met herinrichting van oude gebouwen het cradle tot cradle systeem zo veel als mogelijk toepassen.

 • P. de Lange

  Onbegrijpelijk met zoveel leegstaande gebouwen in Venlo, en dan nieuw bouwen????
  Gemeentelijke bestuurders Venlo u moet uw schamen.

 • Michiel Ritzen

  Indrukwekkend dat Venlo deze stap zet, maar het bericht schaar ik onder greenwashing. Dit is namelijk een geval van ‘doing the thing right’ in plaats van ‘doing the right thing’. Dan zou de gemeente er namelijk voor kiezen een bestaand gebouw te transformeren tot stadskantoor! Uitgaande van het landelijk gemiddelde van 15% zal er genoeg ruimte zijn in de bestaande gebouwvoorraad om het stadskantoor in te huisvesten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.