Ga naar hoofdinhoud

Startershuis voor één ton

Het is voor starters in deze economisch moeilijke tijd een groot probleem: hoe komen ze aan hun eerste huis? Projectontwikkelaar Timpaan heeft een oplossing bedacht: een volwaardig koophuis van 68 vierkante meter woonoppervlakte voor rond 100.000 euro.

Een gemiddelde starterswoning kost tussen de 140.000 en 180.000 euro, in de Randstad vaak nog meer. En dat geld is niet voor alle jongeren even gemakkelijkop te brengen.

Veranda
In eerste instantie heeft Timpaan 38 van deze huizen laten neerzetten in Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer, waar 1200 starters zich op inschreven. De verdeling verliepvia loting. Vanmiddag zullen de huizen officieel worden opgeleverd.

De woningen hebben twee verdiepingen, een open keuken en twee slaapkamers. Omdat de huizen rug-aan-rug en zij-aan-zij gebouwd zijn hebben ze geen tuin, maar wel een veranda. Ze zijn goedkoop gehouden doordat ze op een kleine oppervlakte zijn gebouwd. Op de plek van één tweekapper, passen nu acht van dit soort starterswoningen.

Enthousiast
Architect en directeur van Timpaan Han Assink zegt dat er veel vraag is naar de huizen. “Binnenkort komen er nog eens driehonderd van dit soort woningen bij, op tien verschillende locaties,” zegt hij. Hij voorziet een gunstige toekomst voor de eigenaren. “Volgens makelaars zijn de woningen nu zo’n 2 ton waard. Wie zo’n woning heeft kunnen bemachtigen, heeft dus eigenlijk een loterij gewonnen.”

Maar dat is volgens Hans André de le Porte van de Vereniging Eigen Huis niet helemaal waar. “Makelaars kunnen wel zeggen dat ze het dubbele waard zijn, maar dat moet je niet zomaar geloven. De markt bepaalt de prijs en de prijzen zijn nog nooit zo laag geweest. Bovendien zijn de huizen alleen geschikt voor starters en die kunnen geen twee ton betalen.”

Bureaucratie
Assink zegt in dagblad BN De Stem dat ondanks de grote vraag, hij ze door trage ambtelijke bureaucratie niet in grote aantallen te kunnen bouwen.

Honderdvijftig gemeentebesturen bezocht Assink om zijn Verandawoning aan te prijzen als een oplossing voor de vastgelopen huizenmarkt. “De meeste gemeenten waren enthousiast. Toch leverde het maar een handjevol geschikte bouwlocaties op. Het zijn niet alleen de trage gemeentelijke procedures die snelle bouwbeslissingen dwarszitten, de meeste gemeenten hebben ook weinig bouwgrond meer.”

Bron: NOS Headlines | BN De Stem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.