
Sinds 2000 zijn in Nederland vele tientallen daken ingezakt na een flinke regen- of sneeuwbui. Het waren vooral bedrijfspanden en grote loodsen met platte daken die getroffen werden, maar ook warenhuizen en winkelcentra.
Mis
Hoeveel zwakke daken telt Nederland? Niemand weet het antwoord omdat de gegevens van lokale bouwinspecties niet landelijk worden bijgehouden. De recentste gegevens stammen uit 2004, toen oud-minister Sybilla Dekker gemeenten en pandeigenaren opriep om daken goed te controleren. Er bleek heel wat mis. Bij 6345 panden moest de bouwinspecteur verder onderzoek doen. Uiteindelijk was bij 775 daken sprake van een risicovolle situatie, omdat er bijvoorbeeld geen noodafvoersysteem voor overtollig water was aangebracht.
In 2005 doemde een ander gevaar op: hevige sneeuwval. In Enschede en Hengelo bezweken tientallen daken, dit keer ietwat schuine daken, omdat er achteraf sprake bleek van ontwerpfouten en achterstallig onderhoud. Ook vorig jaar was er na hevige regenval iets mis met de daken van een bouwmarkt, meubelboulevard en fabriekshal.
Veiligheidsmaatregelen
Inmiddels hebben veel gemeenten en eigenaren de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen, stelt Erik Kool van de inspectie van het ministerie van VROM. “Ik weet zeker dat er nog steeds onveilige daken zijn.” Deze conclusie trekt ook directeur Gert-Jan van Leeuwen van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht (BWT): “Veel, vooral schuine daken zijn niet op veiligheid onderzocht.” Het in kaart brengen van alle onveilige daken is een vrijwel onmogelijke klus, zeggen deskundigen. Zo veel bouwinspecteurs zijn er gewoon niet, aldus Van Leeuwen.
“Bovendien ligt de verantwoordelijkheid voor een veilig gebouw in eerste instantie bij bouwers en eigenaren”, vult een woordvoerster van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aan. Gemeenten geven wel bouwvergunningen af en houden toezicht op de bouwplaats. “Maar ze kunnen niet naast iedere paal staan die de grond ingaat”, aldus de zegsvrouw.
VROM-inspectie
Toch is het vreemd, stelt hoogleraar Vambersky, dat de VROM-inspectie na de grote inventarisatie uit 2004 nu niet weet wat de stand van zaken is omtrent ‘dakveiligheid’. “Nu is het wachten op de volgende hoosbui om te zien welke daken de zwakke broeders zijn.” Kool van de VROM-Inspectie erkent dat het beter zou zijn om opnieuw onderzoek te doen, maar dat daarvoor de mankracht ontbreekt.
Bron: NEN
Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
– Veel daken niet op veiligheid onderzocht