Ga naar hoofdinhoud

Steeds minder baksteen in nieuwbouw

De baksteenindustrie heeft vorig jaar niet geprofiteerd van de fiks hogere bouwproductie in Nederland, zo blijkt uit het jaarverslag van het Koninklijk Verbond van Baksteen-fabrikanten. Terwijl het aantal opgeleverde nieuwe woningen vorig jaar met 11 procent toenam tot 80.913 steeg de binnenlandse afzet van baksteen nauwelijks.

Appartementen
KNB-Directeur E. van Hal schrijft dit vooral toe aan het grote aantal appartementen dat in Nederland wordt gebouwd. “Daar zit veel minder geveloppervlakte aan, dus minder metselwerk. En bij stapelbouw worden vaak ook andere materialen toegepast, zoals glas in trappenhuizen.”

Vorig jaar bestond 38 procent van de nieuw opgeleverde woningen uit appartementen; in 2000 was dat nog maar 25 procent. Dit jaar stijgt de bouwproductie volgens het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid met 4,4 procent.

Gasprijs
De baksteen wordt overigens flink duurder; de producenten zien zich gedwongen de fors gestegen gasprijs door te berekenen. De afgelopen jaren was dat slechts ten dele gebeurd.

Bron: BN De Stem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *