Ga naar hoofdinhoud

Stijging werkloosheid bouw merkbaar

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft in het kader van het Centraal Economisch Plan (CEP) voorlopige ramingcijfers naar de betrokken ministeries gestuurd. Die voorlopige cijfers bevestigen het beeld dat Bouwend Nederland eerder schetste. De afname van het bruto binnenlands product en de stijging van het percentage werklozen zijn ook in de bouwsector merkbaar.

Nederland is in recessie. Volgens het CPB komt de negatieve groei dit jaar uit op 3,5 procent en loopt de werkloosheid wanneer er onvoldoende wordt ingegrepen dit jaar op tot 5,5 procent van de beroepsbevolking en 8,75 procent in 2010.

Verslechteren markt
Bouwend Nederland heeft vorig jaar het Meldpunt Kredietcrisis geopend. Dagelijks komen daar meldingen binnen van leden die hinder ondervinden als gevolg van de kredietcrisis. In het bijzonder de laatste drie weken neemt het aantal meldingen toe.

Ruim één derde van de meldingen, 36 procent, heeft betrekking op het verslechteren van de markt. Nog eens 35 procent geeft aan bezig te zijn met het inkrimpen van het personeelsbestand, of het te overwegen.

Bouw als aanjager
‘Het effect van de financiële en economische crisis kan wel degelijk beperkt blijven, maar dan moeten snel maatregelen worden genomen.’ Dat stelt Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman. Hij wijst erop dat Bouwend Nederland een pakket maatregelen heeft voorgesteld om de gevolgen van de kredietcrisis te beperken en de realisatie van kabinetsdoelstellingen op het terrein van woningbouw, infrastructuur, ruimtelijke ordening en klimaatbeleid mogelijk te maken.

Die maatregelen belasten de staatskas relatief weinig, maar zullen de gevolgen van de economische recessie voor de bouw en infra fors beperken, zodat de bouwsector als katalysator van de Nederlandse economie kan fungeren. Bouwend Nederland hoopt dat het kabinet alle signalen uit de markt serieus neemt en dat de bouw als aanjager van de economie kan dienen.

Bron: Bouwend Nederland

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.