fbpx Ga naar hoofdinhoud

Strak parkeergebouw met twee spiralen

Nieuw parkeergebouw RAI

RAI Amsterdam heeft een nieuw, multifunctioneel parkeergebouw: een 30 meter hoog gebouw van 8 parkeerlagen dat plaats biedt aan ongeveer 1.000 auto’s. Het nieuwe gebouw ligt aan de Amsterdamse Zuidas en de ringweg A10 en is een geïntegreerd onderdeel van RAI Amsterdam. Het gebouw wordt gekenmerkt door een strakke, rechthoekige vorm met aan de zuidzijde twee opvallende spiralen, de zogenoemde ‘wokkels’.

Bijzonder aan het gebouw is dat de eerste verdieping ook gebruikt kan worden als een flexibele extentiehal. Op momenten dat de RAI geen extra parkeerbehoefte heeft, zal de garage fungeren als openbare parkeervoorziening. Benthem Crouwel Architects is sinds 1989 supervisor van de gehele RAI. Het parkeergebouw is, na het Amtrium en het Elicium, het derde gebouw dat zij op het RAI-complex hebben ontworpen.

Wokkels

Het parkeergebouw heeft een wokkel om de garage binnen te rijden, en een wokkel om deze weer te verlaten. Door deze gescheiden toe- en afvoer van verkeer kan het parkeren snel en efficiënt afgehandeld worden, een belangrijke wens van de RAI. De wokkels zijn opgebouwd uit prefab betonnen elementen die al stapelend de op- en afrit tot de parkeervloeren vormen. Het zijn beeldbepalende elementen van het gebouw, duidelijk zichtbaar vanaf de ringweg A10. ’s Avonds benadrukken blauwe LED-lijnen de elegante vorm van de wokkels.

Extra flexibele ruimtes

Het parkeergebouw is een ‘stand alone’ parkeergarage, en ook een multifunctioneel inzetbaar gebouw. Doordat de eerste verdieping twee keer zo hoog is (7,2 meter) als de bovenliggende parkeervloeren, ontstaat een ruime hal die ingezet kan worden als extentiehal en congresruimte.  De 2.800m2 grote hal heeft zo weinig mogelijk kolommen, zodat de ruimte op allerlei manieren ingericht kan worden. De kolomstructuur staat op een grid van 7,5 meter. Het gebouw bestaat uit drie beuken met een overspanning van 15 meter. De extentiehal is zelfstandig te gebruiken voor evenementen, maar kan door schuifdeuren ook verbonden worden met de omliggende hallen van het RAI-complex. De bovenste parkeervloer, het dak van het gebouw, kan eveneens voor diverse activiteiten van de RAI gebruikt worden.

Verticale lamellen

De parkeervloeren zijn omzoomd door verticale lamellen, die terugkomen in veel gebouwen van het RAI-complex: zo wordt de onderlinge verbondenheid van de verschillende RAI gebouwen benadrukt. De lamellen van het parkeergebouw zijn zilverkleurig en geven de parkeervloeren op de lagen 3 tot en met 8 een zowel transparante als besloten uitstraling. Ze laten voldoende lucht door, in overeenstemming met de wens van de RAI voor een parkeergarage zonder mechanische ventilatie, en zorgen door hun oriëntatie ook voor beschutting tegen de regen.

Opening parkeergebouw

Luid toeterend openden klanten, bouwers, relaties, medewerkers en buren op donderdag 6 oktober 2016 gezamenlijk het nieuwe parkeergebouw van RAI Amsterdam. Bij de bijzondere drive-in opening keken de gasten in auto’s naar een video.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Strak parkeergebouw met twee spiralen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.