Ga naar hoofdinhoud

Studenten gaan Sagrada van ijs bouwen

Bouwkundestudenten van de TU/Eindhoven gaan na de grootste ijskoepel nu de hoogste toren van ijs bouwen. De toren wordt een replica van de Sagrada Familia van architect Gaudi en moet ongeveer 40 meter hoog, 30 meter lang en 20 meter breed worden.

Dynamische belasting

Het ijs dat wordt gebruikt, is gemengd met zaagsel voor extra stevigheid. Het project wordt wederom uitgevoerd in het Finse Juuka. Technisch wordt het een flinke uitdaging volgens universitair docent Arno Pronk. “We hebben onder meer te maken met een zogeheten dynamische belasting. Dat wil zeggen dat de wind veel invloed heeft.”

Hopen op strenge winter

Om de toren te bouwen, wordt een opblaasbaar deel gebruikt. Daarop wordt dan het ijsmengsel aangebracht. Verbeterpunten die tijdens de bouw van de koepel aan het licht kwamen, worden bij de bouw van de toren opgepakt. Zo moeten de backup-systemen beter op orde zijn en moet het proces van het mensen van zaagsel met water beter verlopen. Verder hoopt het team op een strengere winter dan afgelopen jaar, toen het ook in Finland extreem warm was. De toren wordt het afstudeerproject van studenten Teun Verberne en Jordy Kern. Zij bouwden afgelopen jaar mee aan de ijskoepel.

Bron en foto: Cursor

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.