Ga naar hoofdinhoud

Studenten TU Delft tweede bij wereldkampioenschap energiezuinig bouwen

energiezuinig bouwen
Foto: MOR-team TU Delft

Het MOR (Modular Office Renovation) – team van de TU Delft is zondag 28 juli tweede geworden tijdens de Solar Decathlon Europe 2019. Het MOR team was het enige Nederlandse team tijdens het wereldkampioenschap bouwen van energiezuinige huizen wat plaats vond in Szentendre, Hongarije. Het MOR-team heeft voor het eerst in de geschiedenis van het wereldkampioenschap acht podiumplaatsen weten te halen en een negende beker voor het algemeen klassement.

Tijdens de Solar Decathlon Europe werden de huizen van de deelnemende teams beoordeeld op 10 onderdelen. Voor elk onderdeel was een tussenprijs te winnen en daarnaast werden alle punten bij elkaar opgeteld voor het algemeen klassement. Elk onderdeel is elk 100 punten waard en het MOR team is met een totaal van 851,8 punten tweede geworden. Deze punten werden verzameld met drie eerste prijzen, vier tweede prijzen en één derde prijs. Het Franse team is met 853,5 punten eerste geworden. De derde prijs is naar het Roemeense team gegaan, zij wisten 802,5 punten te bemachtigen. Er deden teams mee van over de hele wereld zoals Spanje, Thailand, Hongarije en Algerije.

Van inefficiënte kantoren naar A+++ woningen

Voor de competitie is het prototype in vijftien dagen door de studenten zelf gebouwd. Het prototype, is een uitsnede op ware grootte van een inefficiënt kantoor dat is omgebouwd in een appartement van 50 m2 met een binnentuin van 25 m2. “Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland,” zegt Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en architectuur student. “Zo hebben ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en leveren daarmee een slechte prestatie. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen. Hopelijk kunnen we met dit ontwerp de nodige verandering te weeg brengen in de bouwwereld.”

Partners

Het prototype werd in Nederland ontworpen en gebouwd door een team van 46 studenten. Vervolgens werd het gedemonteerd en tijdens de competitie in Hongarije weer opgebouwd. Deelname aan de Solar Decathlon was niet mogelijk geweest zonder de support van partners. Het MOR team is heel dankbaar voor haar hoofdsponsors, De Groot en Visser, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, TBI | JP. Van Eesteren, Croonwolter&Dros en als laatste ABN AMRO, die na de competitie haar naam aan het project gaat verbinden.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *