Ga naar hoofdinhoud

Subsidie zonnepanelen keert terug

Het kabinet gaat de aanschaf van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen weer stimuleren. Er komt een subsidieregeling waarmee 100.000 bestaande woningen gebruik kunnen maken van duurzame energievoorzieningen.
Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van VROM die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Er zijn geen gespecificeerde geldbedragen bekend. De regeling heeft een beperkte looptijd en de bedragen per installatie worden jaarlijks aangepast.

Minister Cramer wil verder de (vrijwillige) afspraken over energiebesparing met de industrie aanscherpen. Tien bedrijfstakken, met als koplopers de papierindustrie en de chemie, moeten in 2030 de helft minder energie verbruiken.

De maatregelen variëren van marktprikkels, normen en tijdelijke stimulering tot innovatie. In 2020 moet de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990. Nederland is daarvoor wel afhankelijk van Europa. Als de rest van de wereld niet meedoet, komt de lat lager te liggen. In dat geval overweegt de minister andere maatregelen, zoals herverdeling over andere sectoren.

In dezelfde tijd moet 20 procent van het energieverbruik duurzaam (wind, zon) zijn en moet ook nog jaarlijks 2 procent energiebesparing gehaald worden.

In 2011 zullen ook een half miljoen gebouwen en woningen moeten zijn gerenoveerd en energiezuiniger gemaakt. Daarbij werkt het Rijk samen met energiebedrijven, woningcorporaties en bouwbedrijven. Nieuwe woningen zullen in 2015 de helft energiezuiniger moeten zijn dan nu. Vanaf 2008 moeten bijvoorbeeld huizenbezitters bij de verkoop van hun woning een label (EPC) over het energieverbruik overleggen.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.