Ga naar hoofdinhoud

Tapen van gipsplaten presteert aantoonbaar

Het tapen van gipsplaten op C-profielen is arbeidsvriendelijk, bespaart op grondstoffen, is economisch aantrekkelijk en levert een wand met hoge prestaties. Dat claimt het Wall-LinQ Tape Drywall System. Inmiddels is het bedrijf er echter ook in geslaagd om deze claims aan te tonen middels een KOMO-attest. Ook zijn er al diverse projecten uitgevoerd en staan er grote projecten op de planning.

In het getapete systeem kan worden volstaan met een enkele beplating van 15mm dik. Dat betekent dus veel minder materiaal, afval, opslag en logistiek. Dat een enkele beplating volstaat komt doordat de tape gunstig werkt voor zowel brand- als geluidwerendheid. De tape zorgt namelijk voor een akoestische ontkoppeling en zorgt voor een spanningsvrije bevestiging. Bij brand wordt de tape flexibel, waardoor het de krimp van de gipsplaat langdurig kan volgen. Bij geschroefde bevestigingen ontstaan er dan scheuren in de gipsplaat rondom de schroef en tussen de schroeven onderling.

Horizontaal

Wall-LinQ brengt de gipsplaten in principe horizontaal aan. Waar hoge brandeisen worden gesteld, wordt de gipsplaat nog getapet op een extra metalen strip achter de horizontale naden. Er worden een beperkt aantal schroeven toegevoegd als extra borging. Horizontaal beplaten is ook gunstig uit het oogpunt van arbonormen. De platen zijn slechts 2,4 m lang en zijn – in tegenstelling tot verticale beplating – in de praktijk goed met twee man te verwerken, waardoor het tilgewicht fors wordt verlaagd.

Wall-LinQ heeft zijn wandsysteem ingedeeld in verschillende klassen, afhankelijk van de toepassing (woningbouw, hotels, kantoren etc) en de te behalen eisen van geluid en brand. De geclaimde prestaties zijn nu in het KOMO-attest vastgelegd. Het attest is afgegeven door IKOB-BKB.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Tapen van gipsplaten presteert aantoonbaar

 • Adry van Lit

  Beste Leon,
  De tape is volgens de Internationale ISO9142 getest in klimaat kamer, deze wordt ook toegepast in de luchtvaart industrie.

  Het aantal schroeven kan worden beperkt tot het benodigde aantal voor de veiligheid.
  De specifieke bouwstroom concepten bestaan uit één laagse gips(vezel)kartonplaat systeem.
  Dit houdt in dat alle dubbel beplaten met diverse type gipskartonplaten kunnen vervangen worden door Wall-LinQ Tape Drywall System®.

  Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden onderzocht in een wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met de branche organisaties,FNV CNV Arbouw en aangeboden aan de Landelijke Arbeidsinspectie.

  Alle onderzoeken zijn in het KOMO Attest opgenomen.

  Dus ook de Milieu verbeteringen conform Bouwbesluit.

  Volgens mij inziens lijkt het mij verstandig dat wij samen een onderhoud hebben waarbij U juist geinformeerd wordt over het duurzaam systeem, dan zomaar wat schrijven.

  Graag nodig ik U uit.

  Met vriendelijke groet, Adry van Lit
  [email protected]

 • Leon

  En hoe houdt die tape (kleefstof) zich in de loop der jaren? Je ziet steeds meer dat de certificaten van gelijmde/geplakte constructies worden ingetrokken, denk hierbij aan het lijmen van gevelbekleding of dakisolatie op de onderconstructie. Mechanische bevestiging mag dan negatieve invloed hebben op de prestaties van de constructie, in de regel gaat het wel langer mee. Dus het verhaal van minder afval, arbeid, etc., dat kan met het oog op de gehele levenscyclus nog wel eens tegenvallen volgens mij…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *