Ga naar hoofdinhoud

Technische proeftuin op dak installatiebedrijf

Op het dak van de werkplaats van installatiebedrijf Van Delft is een proefopstelling gemaakt van vijf verschillende energiesystemen. Op het bedrijfspand zijn velden met zonnepanelen, sedum (dakvegetatie), een klimaatdak en combinaties van sedum en zonnepanelen met daaronder klimaatdak. Vooral dat laatste is bijzonder, laat directeur Marc van Delft weten.

Koppeling

“Er zijn veel systemen op de markt. Het gebeurt maar zelden dat ongebruikelijke elementen aan elkaar worden gekoppeld, en dat de uitkomsten hiervan worden onderzocht. Wij hebben de kennis en de mogelijkheden om technisch de fysieke koppelingen te maken, te montioren en te meten.” De resultaten van het energiedak worden toegepast in de praktijk: zowel in het eigen bedrijfsgebouw als bij klanten en bouwteams. “Wij willen met dit dak zelf energie besparen maar ook de kennis delen met anderen”, aldus Van Delft.

Klimaatdak

“Wij willen met eigen ogen zien wat bijvoorbeeld een gecombineerd sedum- en klimaatdak hier in Brabant aan besparingen oplevert, zonder afhankelijk te zijn van onderzoeken in Amerika of van universiteiten. De zonnepanelen gaan wij koelen omdat ze boven de 25 graden minder rendement opleveren.” Op een dak kan de temperatuur in de zomer oplopen tot 40 graden. De Van Delft Groep, waar het installatiebedrijf onderdeel van uitmaakt, verwacht dat zonnepanelen op een ideale temperatuur per saldo een beter rendement opleveren. Het energiedak is met water voerende leidingen gekoppeld aan een koude- en warmteopslag in de bodem. Het dak van 125 vierkante meter mag dan een proefopstelling zijn; het blijft permanent in gebruik.

Besparing

Het bedrijfspand van de installateur uit Nieuwkuijk boekte eerder met warmtepomptechnologie en andere duurzame maatregelen al een energiebesparing van 30 procent. De volgende stap bij het bedrijf is microklimaatbeheersing op de werkplekken. Per werkplek komt er een opstelling waarbij men individueel de temperatuur, lichtsterkte en ventilatie kan regelen.

Strategie

De Van Delft Groep heeft tien jaar geleden voor de duurzame koers gekozen; maatschappelijk verantwoord ondernemen en een duurzame strategie vormen belangrijke peilers.

Bron: Installatie.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *