Ga naar hoofdinhoud

Technologie voor verlijmen niet-gedroogd hout

GluGreen BV introduceert een technologie voor het verlijmen van niet-gedroogd hout. Dit hout kan vervolgens worden gebruikt voor constructieve toepassingen. Gevingerlast hout op zich is niet nieuw, maar dit werd nog niet eerder gedaan met niet-gedroogd hout.

Jarenlang onderzoek

Samen met onder andere onderzoeksinstituut TNO en diverse importeurs van tropisch hardhout werd jaren onderzoek gedaan en getest om een duurzame en sterke vingerlasverbinding te maken. Andere samenwerkingspartners zijn Mevo Houtindustrie, Delft Patents, Precious Woods, Regge Hout en Wijma Kampen.

Fundamenteel anders

De gepatenteerde GluGreen-technologie is speciaal ontwikkeld om zware, niet-gedroogde tropische hardhoutsoorten constructief te kunnen verlijmen. Volgens het bedrijf is deze manier van verlijmen fundamenteel anders dan de conventionele manier van vingerlassen. Dat verschil zit onder andere in het feit dat het hout gewoon ongedroogd mag zijn, dus met houtvochtgehaltes tussen de 20 en 50%. Verder wordt er een speciale lijm gebruikt, die weliswaar moeilijk te verwerken is maar ook zeer sterk. Een ander punt waarop GluGreen afwijkt van een conventionele vingerlas, is de bodemspeling. Dit is een voorwaarde bij GluGreen, terwijl het in bijvoorbeeld KOMO-gevingerlast hout als een productiefout wordt aangemerkt. Momenteel wordt er onderzocht of de sterkte van de verbindingen verder kan worden verbeterd en of het ook mogelijk is te lamineren met deze techniek. 

Bron en foto: GluGreen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *