Ga naar hoofdinhoud

Theater opgehangen aan oude constructie


De zaal en bijbehorende ruimten van het nieuwe MC theater in Amsterdam zijn opgehangen aan een bestaande, 125 jaar oude constructie.

Een nieuwe fundering was daardoor niet nodig – een besparing van zeker 100.000 euro. “Oude industriële gebouwen hebben vaak grote constructieve reserves. Door die aan te spreken kun je dit soort projecten financieel haalbaar maken”, zegt ir. Remko Wiltjer, directeur van
IMd Raadgevende Ingenieurs.

Kraanbaan
De sleutel tot de bijzondere oplossing is een kraanbaan in Zuiveringshal Oost, een ruimte van 40 bij 17 meter. Hierin is onder meer de theaterzaal ondergebracht. Consoles en penanten aan de langsgevels droegen voorheen de grote belasting van de kraanbaan af naar de fundering. Die aanwezige draagkracht is prima opnieuw te gebruiken, zo adviseerde ingenieursbureau IMd. De 125 jaar oude constructie moest als onderdeel van het monument sowieso behouden blijven.

De kraanbaan gaf niet de doorslag – dat deed de vervuilde grond onder het gebouw, zegt Wiltjer. “Een nieuwe fundering onder een bestaand gebouw maken is altijd lastig en duur. Maar bij vervuilde grond moet je nog eens veel extra veiligheidsmaatregelen nemen, zoals de oude vloer weer gas- en vloerstofdicht maken. Dat is een heel kostbare ingreep. Daarom hebben we voorgesteld om het theater aan de oude kraanbaanconstructie op te hangen.”

Stalen liggers
Achter de bestaande rails zijn nieuwe stalen liggers geplaatst. De 17 meter tussen de gevels wordt overspannen met negen grote stalen spanten, zes van 3 meter hoog en drie van 4,5 meter hoog. Daaraan zijn alle vloeren, balkons en loopbruggen gehangen. Ook de drie nieuwe verdiepingen met kleedkamers, opslag- en vergaderruimte hangen aan de spanten, een oppervlak van 125 m2 per verdieping.

Hergebruik van draagkracht is snel bedacht, de uitwerking is een stuk lastiger. Wiltjer: “Je moet om te beginnen bepalen wat de capaciteit van zo’n oude constructie is. Vervolgens is het zaak om de nieuwe belasting zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Ondanks die complexiteit valt de extra inzet in het niet bij de besparingen die ermee te realiseren zijn. Door de mogelijkheden slim te benutten, kun je dit soort projecten financieel haalbaar maken.”


Aanvullende gegevens

Locatie Polonceaukade 6, Amsterdam
Ontwerp Architectenbureau Koldeweij
Bouwmanagement Stevens van Dijck
Aannemer Witkamp Bouw
Installateur BAM Techniek
Levering staal Vic Odham Staalbouw
Vloeroppervlak 2000 vierkant meter
Foto's IMD Raadgevende Ingenieurs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.