Ga naar hoofdinhoud

Thuis je auto opladen via het stopcontact of laadpaal?

laadpaal

Het aantal elektrische auto’s op straat neemt in rap tempo toe. Maar daarmee zie je ook dat er steeds meer laadpalen bij huizen geplaatst worden. Maar waarom zou je die aanpassingen bij je huis uitvoeren als je een elektrische auto ook gewoon via het stopcontact kunt opladen? We zullen hier de verschillende opties met je bespreken.

Opladen via het stopcontact

Hoewel het niet de beste optie is, kun je een elektrische auto via het stopcontact opladen. Het beste kun je dan gaan voor het opladen via Modus 2. Dit houdt in dat hij via het stopcontact wordt opgeladen met controle en regeling. Het is daarnaast wel aan te raden om een aparte groep in je groepenkast hiervoor te reserveren.

Het is belangrijk om het juiste schakelmateriaal te kiezen voor de situatie waarin je deze gaat plaatsen. Het is natuurlijk handig om het stopcontact voor het opladen van de auto buiten te plaatsen. Zorg er dan voor dat dit stopcontact hiervoor geschikt is en dat deze de juiste bescherming biedt tegen verschillende weersomstandigheden.

Laadpaal thuis gebruiken

Als je een elektrische auto hebt dan is het het handigst om thuis een laadpaal te hebben. Je kunt hem dan altijd opladen. Hierdoor beschik je altijd over een volle accu. Daarnaast gaat het laden via een laadpaal vele malen sneller dan via het stopcontact. Dit kan oplopen tot maar liefst 8 keer zo snel. Met welk vermogen er geladen wordt, is afhankelijk van het laadsysteem van de auto.

Je hebt de keuze uit verschillende type laadpalen. Denk dus goed na wat voor jou van belang is als je er één bij je huis gaat plaatsen. Wil je hem aan de muur bevestigen of liever ergens anders op een bevestigingspaal? Je kunt kiezen voor een beveiliging op je laadstation door middel van een afstandsbediening, sleutel of laadpas. En ook of je een laadpaal wilt voor het opladen van één of twee auto’s tegelijk. Raak je vaak spullen kwijt? Dan kan het een goed idee zijn om te gaan voor een station met vaste laadkabel. Je kunt je het beste laten adviseren door een bedrijf zoals Elektramat die verschillende laadpalen aanbiedt.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van een openbare laadpaal?

Waarom een laadpaal voor thuis kiezen als je ook een openbare laadpaal kunt gebruiken? Zoals hiervoor al gezegd is, je hebt altijd de mogelijkheid om je auto op te laden. Je hoeft dus niet ergens te wachten tot je auto is opgeladen. Een snellader kan een oplossing zijn als je een langere afstand moet rijden. Deze laden de auto’s echter in 30 minuten tot slechts 80%. En hoewel er steeds meer openbare laadpalen bij komen, zijn deze nog lang niet overal beschikbaar. Wees er dus alert op dat je op tijd je auto oplaadt als je een openbare laadpaal tegenkomt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *