Ga naar hoofdinhoud

Tiel bouwt meerlaags met houtskeletbouw

Stichting Volkshuisvesting Tiel (SVT) bouwt in Buren een appartementencomplex van vier woonlagen op basis van houtskeletbouw. Deze constructie wordt in Nederland nog nauwelijks toegepast in hoogbouw.

De bouwvorm is wat duurder dan de reguliere bouw, maar doordat het grotendeels prefab-materialen betreft, wordt het complex in drie weken neergezet. Bovendien is het complex flexibel indeelbaar en energiezuinig.

Gestapelde bouw
Houtskeletbouw wordt veel gebruikt in landen als de Verenigde Staten en Canada. In Nederland wordt houtskeletbouw nog vrijwel uitsluitend in laagbouw toegepast.

Vanwege de grote voordelen op gebied van bouwsnelheid, flexibiliteit en duurzaamheid, gaat SVT dit nu in gestapelde bouw toepassen. Het systeem is volgens SVT een prachtig voorbeeld van Industrieel, Flexibel en Demontabel, oftewel IFD-bouwen.

Lange termijn
De corporatie investeert circa 4 miljoen euro in dit 24 huurappartementen tellende wooncomplex. Reguliere bouw zou iets goedkoper zijn, maar volgens directeur Klaas Pos van SVT gaan de kosten voor de baten uit.

“Het bouwen gaat enorm snel, de ruwbouw staat in drie weken. Mede gezien het dreigende tekort aan bouwvakkers, kan dat enorm belangrijk worden. Verder is de isolatiewaarde van dit soort woningen zeer hoog. Het is zelfs veel meer noodzaak de warmte buiten te houden, bijvoorbeeld door zonwering, dan het binnen te krijgen. Ook kunnen de complexen relatief eenvoudig een nieuwe bestemming krijgen. De woningen hebben een zeer ruime beukmaat, van circa 7 meter 20. De indeling kan makkelijk worden aangepast.”

Kwaliteit
Pos: “Deze houtskeletwoningen doen kwalitatief niet onder voor reguliere bouw. Maar toch willen we de kwaliteit op de lange termijn nauwkeurig volgen. Daarnaast willen we ook de kosten/batenanalyse en de energieopbrengst in kaart brengen.”

Met de bouw van het complex is eind september gestart. Begin 2009 worden de 24 appartementen opgeleverd.

Bron: Aedesnet.nl

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Vier lagen woningen in houtbouw

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Tiel bouwt meerlaags met houtskeletbouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.