Ga naar hoofdinhoud

Tien kriskras door elkaar lopende spanten


Het dak van het nieuwe horecapaviljoen Zurich op het Mercatorplein in Amsterdam heeft een constructie van 10 kriskras door elkaar lopende houten spanten en is bedekt met Triflex.

Het Mercatorplein in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes bevindt zich momenteel in de eindfase van een metamorfose. Onderdeel van deze vernieuwing is een cirkelvormig horecapaviljoen dat in het oog springt door zijn koepeldak met gladde rode dakbedekking. Architectenbureau SeARCH koos voor een constructie van kriskras door elkaar lopende spanten. Aannemer J.C. Nieuwenhuizen bouwde het in de eigen productiehal en transporteerde het in vier delen naar de eindbestemming.

Spanten
De gelamineerde spanten van multiplex (7 maal 18mm) hebben de vorm van een halve ellips (hoogte 550mm). Er zijn 4 typen gebouwd die zijn gebruikt in de dakconstructie. Drie hoofdspanten zijn in hun geheel gesteld in de productiehal, de 7 andere zijn vervolgens in delen tussen deze drie hoofdspanten geplaatst. Met gelaste stalen kruizen zijn constructieve verbindingen gemaakt. De drie hoofdspanten zijn tevens de spanten die deelnaden bevatten, waardoor het dak later uit elkaar te halen was.

Geen van de 10 spanten loopt door het middelpunt. Omdat de dakdoos dat wél doet, bouwde de aannemer ook een 0-spant dat als model diende voor het houtwerk van de dakdoos. Basis van deze dakdoos zijn 80 gebogen spanten van 3 lagen multiplex (hoogte 150mm). Deze lopen allemaal naar de nok van het dak en moesten tussen de 10 spanten van de constructie worden geplaatst. Aan de binnenzijde van deze spanten zitten een dampdichte folie, horizontale houten regels en een afwerking van gipsplaat. De ruimte tussen de spanten van de dakdoos is gevuld met glaswolisolatie.

De afwerking aan de buitenzijde bestaat uit 3 lagen latten van triplex, die min of meer kruislings zijn bevestigd (gelijmd en geschoten). De derde laag is geheel gesloten uitgevoerd. Op de plaats waar de 10 spanten lopen, is de tweede laag triplex al gesloten uitgevoerd, waardoor de structuur van de draagconstructie bovenop het dak als een negatief reliëf te zien is.

Dakbedekking
De dakbedekking van het horecapaviljoen is van kunststof (Triflex ProTect). Deze dakbedekking wordt vloeibaar aangebracht, wat voor een waterdicht en naadloos resultaat zorgt. Bij het aanbrengen is het dak eerst voorzien van een primer, vervolgens van een laag vloeibare kunststof, een glasweefseldoek, een tweede kunststof laag en uiteindelijk de finish die voor de opvallende rode kleur zorgt.

Bekijk hier de video van het plaatsen van het horecapaviljoen

  • Neem een (proef)abonnement op Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.