Ga naar hoofdinhoud

Tilburg Architectuur Film Festival 2023

architectuur film festival

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 april vindt de 9e editie van het Tilburg Architectuur Film Festival (TIAFF) plaats. Het thema van deze editie van het filmfestival is The Elements. Bijzonder aan deze editie is dat een deel van het programma is ontwikkeld in samenwerking met het College van Rijksadviseurs.

Met dertien films en dertien sprekers biedt TIAFF inzicht in de invloed die de elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur vandaag de dag hebben op het ontwerpen van gebouwen, openbare ruimte, landschappen en de steden. En zo op de veranderende praktijk van architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen.

Onderdeel van TIAFF is ‘TIAFF Frames’: een door Lucas de Man geleid publieksdebat over de invloed van collectieve manieren van samenleven op onze leefomgeving. Net als eerdere edities vindt TIAFF plaats in filmhuis Cinecitta, Willem II Straat 29, Tilburg.

Hoogtepunten van het programma

Vrijdag 14 april, 19.30: Opening van het Festival

Op vrijdag 14 april om 19.30u wordt deze editie van TIAFF geopend met een lezing van Ellen de Vries (lichtontwerper van openbare ruimte in onder andere Breda en Eindhoven en oprichter van de Eindhovense ontwerpstudio Het Lux Lab) gevolgd door de film Light Snatcher.

Zaterdag 15 april, 12.30u – 22.00u: Festival dag met ‘TIAFF Frames’

Op zaterdag 15 april biedt TIAFF een programma van dertien films en sprekers en een publieksdebat onder de naam ‘TIAFF Frames: Future of the Commons’.

Drie films en het publieksdebat TIAFF Frames zijn door het College van Rijksadviseurs samen met TIAFF georganiseerd. De drie films en het debat belichten hoe onze toekomstige leefomgeving er uit kan zien nu steeds meer mensen in collectief aan hun leefomgeving bij dragen.

Films & Sprekers (selectie)

Light Snatcher (film, regie: Charlotte Airas-Ehrnrooth):

Duisternis kan de duisternis niet verdrijven, dat kan alleen het licht. Light Snatcher onderzoekt het ingewikkelde spel van natuurlijk licht in de architectuur.

Taming the Garden (film, regie: Salome Jashi):

Een anonieme man koopt eeuwenoude bomen voor zijn privétuin. Om deze bomen te verplanten, wordt het landschap eromheen verscheurd, waarna de bewoners zich zullen moeten aanpassen aan deze ontwrichting.

Utopia Revisited (film, regie: Kurt Langbein):

Op zoek naar oplossingen voor de beperkingen van het kapitalisme toont deze film wereldwijde voorbeelden waarin wordt uitgegaan van solidariteit, delen en samenwerking als dragers voor meer gelijkheid en het behoud van een gezonde planeet.

BC Architects and Studies (spreker):

BC Architects and Studies is een prijswinnend Belgisch architectenbureau. Het bureau werkt met lokale, biobased, circulaire materialen. Met concrete, innovatieve ideeën demonstreren ze de sector dat bouwen echt anders kan.

BC Architects and Studies zal een inleiding verzorgen bij de film over Didi Contractor.

Charlotte van der Woude (spreker):

Charlotte van der Woude heeft onderzoek gedaan naar het ondergrondse watersysteem van Londen. Het is een zoektocht naar de mogelijkheden om deze verborgen structuur in te zetten als ‘nieuwe natuur’ in de stad.

Charlotte van der Woude zal een inleiding verzorgen bij de film Earth.

TIAFF Frames: Future of the Commons met Lucas de Man en het College van Rijksadviseurs

Op zaterdag 15 april om 15.30 uur staat ‘TIAFF Frames: Future of the Commons’ op het programma. Lucas de Man leidt dit publieksdebat waarin de opmars van coöperaties en burgerinitiatieven het onderwerp is. Hoe kunnen deze collectieve samenwerkingen bijdragen aan oplossingen voor klimaatverandering, onze energievoorziening, de woningnood, de vergrijzing en de landbouw?

Dit publieke debat wordt georganiseerd door het College van Rijksadviseurs samen met het Tilburg Architecture Film Festival. Het debat over collectieven maakt deel uit van de verkenning van het College van Rijksadviseurs naar de rol van commons in een duurzamere en rechtvaardigere samenleving. De rijksadviseurs Jannemarie de Jonge (landschapsarchitect) en Wouter Veldhuis (stedenbouwkundige en architect) zullen op zaterdag aanwezig zijn als sprekers bij films en bij het debat ‘TIAFF Frames’.

Kijk voor het volledige programma en kaartverkoop op www.tiaff.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *