Ga naar hoofdinhoud

Toename koolmonoxidevergiftigingen in 2017

Het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging is in 2017 weer fors toegenomen. Ondanks de grote aandacht voor koolmonoxide in campagnes, de promotie van CO-melders en de publiciteit rondom de problematiek, zijn er in 2017 ruim 200 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds 2013. Er kwamen afgelopen jaar 7 mensen om door koolmonoxide-vergiftiging.

Dit blijkt uit cijfers van Geas Energiewacht, dat sinds 2010 het aantal slachtoffers registreert op basis van berichtgeving in de media. Tot 2015 daalde het aantal ziekenhuisopnames stevig, maar sinds twee jaar zit het aantal gewonden weer lift. In 2015 waren er 108 gewonden, in 2017: 203.

De doden zijn niet allemaal gevallen door gebreken aan cv-installaties. Hierbij zit ook een incident in Haarlem, waarbij twee mensen omkwamen in een auto, en een koolmonoxidevergiftiging bij een drugslab in Kaatsheuvel (ook twee doden).

Campagne

De Brandweer houdt jaarlijks een campagne om het gevaar van koolmonoxide te benadrukken. Ook de installatiebranche is erg actief, onder meer gedreven door het Onderzoeksraad-rapport, dat in 2015 verscheen. Hierdoor komt er een nieuwe erkenningsregeling, en volgt er in 2019 een wettelijk verplichte certificering. Ook is de concentrische rookgasafvoer inmiddels de nieuwe standaardoplossing, en worden er veel meer CO-melders verkocht.

koolmonoxide, vergiftiging
Aantal geregistreerde gewonden en doden door koolmonoxidevergiftiging (bron: Geas Energiewacht)

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Toename koolmonoxidevergiftigingen in 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.