Ga naar hoofdinhoud

Toepassing kanaalplaatvloeren soms extra getoetst


Toepassing van kanaalplaatvloeren in nieuwbouwprojecten met extra hoge eisen aan de brandwerendheid van de vloerconstructie zou extra getoetst moeten worden. Dat adviseren de VROM-Inspectie en andere betrokken instanties naar aanleiding van een onderzoek naar de instorting van een parkeergarage aan de Lloydstraat in Rotterdam in 2007.

De schade aan een betonnen kanaalplaatvloer die in 2007 ontstond bij een brand in een parkeergarage aan de Lloydstraat in Rotterdam is geen incident maar komt vaker voor, blijkt uit onderzoek van TNO. De VROM-Inspectie had op het onderzoek aangedrongen.

Risicogroep
Het onderzoek, in opdracht van de vereniging van betonfabrikanten BFBN, maakt duidelijk dat extra eisen bij de meeste bestaande bouwwerken niet nodig zijn. Bij nieuwbouwprojecten, zoals hoogbouw, ziekenhuizen en concertzalen, die extra hoge eisen aan de brandwerendheid van de vloerconstructie kennen, adviseert de VROM-Inspectie echter de extra toets op de kans van bezwijken van de kanaalplaatvloeren bij brand.

Ook eigenaren van bestaande bouwwerken in de hoogste risicogroep (gevolgklasse 3 van de Europese norm NEN-EN 1991-1-7) wordt geadviseerd om nader onderzoek te laten doen of er aanvullende voorzieningen nodig zijn. Nadere informatie is te vinden in de brief van 16 november 2009 die de BFBN heeft verstuurd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *