Ga naar hoofdinhoud

Traineeprogramma ‘bouwtalent regio zuid’

Jonge werknemers in de bouw krijgen in Zuid-Nederland eens de kans om een andere rol in de bouwwereld te vervullen. Het Gemeentelijk Ingenieursbureau ‘s-Hertogenbosch biedt samen met Bouwend Nederland en een aantal marktpartijen gezamenlijk afgestudeerde hbo-studenten civiele techniek een tweejarig traineeprogramma “BouwTalent regio Zuid” aan.

Ambitie
Startende werknemers in de bouw kennen lange tijd meestal maar één kant van de medaille: ze werken bij een aannemer, een gemeente of een adviesbureau in een vaste rol als opdrachtgever, opdrachtnemer of adviseur. Met het programma krijgen jonge werknemers de kans te geven ook eens aan de andere kant van de tafel te zitten.

Bij het realiseren van projecten in de openbare ruimte zijn verschillende partijen betrokken. De gemeente heeft ambities en vertaalt deze naar contracten met aannemers, daarbij laten beide zich adviseren door raadgevende adviesbureaus.

Drie schakels
Bij een dergelijk initiatief snijdt het mes aan twee kanten. Jonge afgestudeerden hebben de mogelijkheid om in korte tijd kennis te maken met alle drie de schakels in het bouwproces. Waardoor je als werknemer meer begrip en inzicht hebt in alle belangen, rollen en procedures binnen het bouwtraject. Werknemers krijgen meer begrip voor collega’s die de schakels in het bouwproces vertegenwoordigen. Het doel is dat de samenwerking in projecten soepeler verloopt dan nu.

Ontwikkeling
Het traineeprogramma duurt twee jaar. De trainees rouleren gedurende het programma tussen de deelnemende partijen, in totaal drie werkplekken (per plek acht maanden). Deze werkplekken zijn verschillend en bestaan uit een opdrachtgevende partij, een ontwerpende/voorbereidende/adviserende partij en een uitvoerende partij.

Het opleidingsprogramma bestaat uit een combinatie van persoonlijke ontwikkeling en vakinhoudelijke ontwikkeling. De begeleiding door BouwTalent en bedrijf moet borgen dat de ontwikkeling van de trainee vorm krijgt, verder ontwikkeld en zichtbaar op de werkplek wordt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *