Ga naar hoofdinhoud

Transformatie Klarendal wint Gouden Piramide

Volkshuisvesting Arnhem heeft voor de transformatie van de Arnhemse wijk Klarendal naar hippe modewijk de Gouden Piramide 2013 gewonnen. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de meest inspirerende opdrachtgever. Thema van dit jaar was gebiedsontwikkeling. Klarendal won eerder ook al de Gulden Feniks in de categorie gebiedstransformatie.

Nieuw leven

Volkshuisvesting Arnhem vatte samen met de gemeente en bewoners het plan op de modesector in te zetten om Klarendal weer nieuw leven in te blazen. De Volkshuisvesting kocht panden, knapte ze op en verhuurde ze vervolgens als woon- en atelierruimte aan beginnende modeontwerpers. Daarnaast werd designhotel Modez gebouwd en werd het voormalige stationspostkantoor van Klarendal verplaatst en ingericht als café-restaurant.

Mode als vliegwiel

De jury roemt in haar beoordeling het inzetten van de modebranche als vliegwiel: “Door het aanspreken van deze verborgen kracht is een proces op gang gebracht dat de hele wijk enorm heeft vooruitgeholpen. (…) Daarbij was het van belang dat de opdrachtgever de keuze voor de mode als ‘vliegwiel’ heeft gekoppeld aan ingrepen die rechtstreeks op de bewoners waren gericht. (…) Een indrukwekkend project, dat alleen tot stand kon worden gebracht door een opdrachtgever die visie paart aan bezieling. Volkshuisvesting Arnhem heeft laten zien dat het op basis van programmatische uitgangspunten mogelijk is een wijk er weer helemaal bovenop te helpen, en wel op een manier dat zowel de oorspronkelijke bewoners als de ‘culturele’ nieuwkomers – en uiteindelijk de hele stad – er profijt van hebben.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.