Ga naar hoofdinhoud

Transformatie van oude Tapijnkazerne

Transformatie oude Tapijnkazerne

De voormalige Tapijnkazerne in Maastricht wordt getransformeerd tot openbaar park en de gebouwen worden bestemd voor onderwijs en onderzoek en daaraan gerelateerde functies. Via een Europese aanbesteding is Team LIAG als winnaar uit de selectie gekomen voor de transformatie.

De Tapijnkazerne is sinds 1 oktober 2013 officieel in eigendom van de Universiteit Maastricht, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

Deze week is door het ontwerpteam het schetsontwerp gepresenteerd. Het integraal ontwerpteam bestaat naast LIAG uit de volgende partijen: Bosch Slabbers (landschapsarchitectuur), Jelle de Boer (restauratiearchitect), VIAC (installatieadvies), DGMR (bouwfysica), Bouwadviesbureau Van der Ven (constructie) en Frits Bokelman (stedenbouw).

Orthogonale paviljoenstructuur

In het ontwerp zijn de gebouwen sterk met elkaar en met het parklandschap verbonden. De zichtlijnen van de orthogonale paviljoenstructuur van het voormalig kazerneterrein zijn uitgangspunt geweest van het gehele ontwerp. Door een verlaagd verbindingsgebouw blijven deze zichtlijnen behouden. Dit verbindingsgebouw fungeert als plint voor alle gebouwen en zorgt voor maximale flexibiliteit van de functies.

De horeca is centraal geplaatst. Deze verbindt de verschillende gebouwen met elkaar. Ook het park in het noorden en de tuin in het zuiden worden door de horeca aan elkaar gekoppeld. Hier ontstaat een levendig middengebied van het terrein. Glooiingen in het landschap zorgen ervoor dat de publieke buitenruimte doorloopt naar binnen en hierdoor met de groene parkengordel van Maastricht verbonden wordt: één doorlopend leerlandschap.

Accentgebouw

Als nieuwe blikvanger, naast de bestaande gebouwen, krijgt Tapijn een accentgebouw dat op het verbindingsgebouw staat en binnen de orthogonale paviljoenstructuur van het voormalig kazerneterrein past.

Foto’s: LIAG architecten en bouwadviseurs & Bosch Slabbers landschapsarchitecten 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *