Ga naar hoofdinhoud

Transformatie schaatsstadion Thialf

Transformatie Thialf

Schaatsstadion Thialf in Heerenveen is vernieuwd. Dankzij een glazen wand rond de 400 meter lange ijsbaan is er vanuit alle ruimten zicht op het ijs van Thialf. ‘Alles om het ijs’ is de filosofie achter het ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten. Met deze visie heeft het vernieuwde schaatsstadion een compleet nieuwe uitstraling gekregen.

Alles draait om het ijs en de schaatsers in het vernieuwde Thialf-stadion. Bij de transformatie heeft ZJA Zwarts & Jansma Architecten op interieurgebied samengewerkt met DAY. Dankzij een glazen wand rond de 400 meter lange ijsbaan is er vanuit alle ruimten zicht op het ijs van Thialf, waardoor topsport letterlijk centraal staat en interactie wordt gestimuleerd. De glaswand is bepalend voor de beleving binnen het nieuwe Thialf. Hoewel het vernieuwde ijsstadion qua volume is verdubbeld, blijft het aantal zitplaatsen met 10.650 gelijk aan het oude Thialf. Eind januari 2017 wordt het vernieuwde Thialf officieel geopend, maar het schaatsstadion is begin november al open voor het publiek.

Ovaalvormige structuur

Het ontwerp van ZJA bouwt voort op de ovaalvormige structuur van het bestaande gebouw. In het vernieuwde Thialf is alles gericht op het ijs en de schaatsers. Alle faciliteiten – tribune, pers, hospitality, horeca, kantoren en topsporttrainingsfaciliteiten – zijn gepositioneerd rondom het ijs: De omloop is van de wedstrijdhal gescheiden door een glazen wand. Hierdoor wordt een maximale interactie tussen topsporters, breedtesporters en het publiek gestimuleerd. De filosofie ‘alles om het ijs’ heeft bovendien geleid tot een compact ontwerp met een logische ordening van functies en een nieuwe uitstraling aan zowel binnen- als buitenzijde.

De ijsbaan als focuspunt

Zowel Thialf als topsporters hebben de focus op presentatie, passie, kennis en emotie. Daarom ademt het nieuwe Thialf in alles topsport. Recreanten voelen de magie, worden uitgedaagd. Recreatie en prestatie worden zo één. Voor het vernieuwde Thialf is er een visie op ruimte en beleving, middels kleur, licht en materialisatie ontwikkeld. Hieruit is het centrale thema gevormd: FOCUS.

De ijsbaan in Thialf is het focuspunt. Vanuit dit centrum is er in het interieurontwerp een verloop van licht naar donker aangebracht. Het verloop is onderverdeeld in vier ringen met elk een specifiek thema: Baan: Prestatie & Passie; Glas met membraan: Intelligentie & Informatie; Ring: Ontwikkelen & Ontdekken; Entree gebied: Oriënteren & Ontmoeten. Per gebied ligt de focus visueel op wat er belangrijk is in beleving, routing en ruimte. DAY heeft een concept ontwerp gemaakt voor het interieur en daarnaast de basis voor verdere uitwerking vastgelegd in designprincipes. Deze zijn vervolgens uitgewerkt voor het grafische design van de membraan, de bewegwijzering en de interieur branding.

Grootste zonnedak op een stadion

Het schaatshart van de wereld is volledig vernieuwd en verduurzaamd. Met 5.000 zonnepanelen beschikt het vernieuwde Thialf over het grootste zonnedak op een stadion in Nederland. Hierdoor voorziet het ijsstadion voor een groot deel in zijn eigen energiebehoefte. Werd voorheen de warmte van de vriesmachine naar buiten geblazen, nu wordt deze gebruikt om het complete gebouw mee te verwarmen. Daarnaast wordt door gebruik te maken van een ondergrondse warmte en koude opslag in een natuurlijke zandlaag veel energie bespaard. En ook bij de verlichting is rekening gehouden met energiezuinige en weinig warmte producerende lampen. Het vernieuwde ijsstadion is daarnaast extreem goed geïsoleerd. Dit levert alles bij elkaar een energiebesparing van 50 procent op. Mede doordat het vernieuwde Thialf rondom ook nog eens is vergroot is dit een enorme besparing vergeleken met het oude Thialf. Het uiteindelijk streven van Thialf is om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn als het gaat om energie.

Foto’s: Marco Lubbers – Catchyourmoment

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.