Ga naar hoofdinhoud

Transparant paviljoen als voetgangersverbinding

Vorige week werd in Rotterdam het Museumpark Paviljoen geopend. Het paviljoen, ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter, was al enige tijd geleden opgeleverd maar is nu officieel in gebruik genomen.

Verbinding

Het Museumpark Paviljoen vormt de voetgangersverbinding tussen het Museumpark en de ondergrondse parkeergarage met 1.150 parkeerplaatsen. De mee-ontworpen brug van het paviljoen verbindt het Erasmus MC met het Museumpark en vormt daarmee een nieuw adres aan het Museumpark.

Glazen taatsdeuren

De toegang wordt gevormd door vier markante glazen taatsdeuren die de hele dag open staan voor voetgangers. ‘s Nachts wordt het paviljoen afgesloten en vormt daarmee een veilige doorgangsroute voor medewerkers van het Erasmus MC. Vanuit het Museumpark gezien is het glazen paviljoen het sluitstuk van de transparante traverse en biedt het de voetgangers met een volledig glazen gevel zicht op het Museumpark. Verticale aluminium lamellen zorgen voor een abstract spel van open en dicht.

Garage onder park

Een belangrijk principe in het ontwerp van de parkeergarage van Architectenbureau Paul de Ruiter was om het Museumpark zoveel mogelijk intact te laten. De parkeergarage is daarom onder het Museumpark en de Singelgracht geschoven. Op de kop van deze singelgracht, die het Museumpark scheidt van het Erasmus MC, is de inrit van de parkeergarage gecreëerd: als automobilist rijd je zo onder het water door de garage binnen.

Veel licht door vides

Over de volle breedte, aan weerszijden van de garage, zijn drie verdiepingen hoge vides gemaakt die daglicht de garage binnen laten stromen. Aan de ene kant mondt de vide uit in een langwerpig glazen uitgangspaviljoen bij het Boijmans Van Beuningen; aan de andere zijde komt de vide, onder de singelgracht door, in een langgerekte traverse aan de Erasmus MC zijde uit. Deze traverse vormt door zijn transparantie een aantrekkelijke looproute langs de singelgracht van het Museumpark en eindigt in het Museumpark Paviljoen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.