Ga naar hoofdinhoud

Tropisch weer: nadelen van bouwen op het zuiden

Wie een huis bouwt, denkt terecht aan energiebesparende maatregelen. Te vaak echter gaat het dan uitsluitend over warmtebesparing, terwijl we op hete dagen zoals nu soms ook geplaagd zitten met een te heet huis.

“Wie bouwt, moet ook denken aan hoe hij zijn huis op hete dagen afkoelt”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw in België.

Op het zuiden
Er was een tijd dat een pas gebouwd huis slechts voor vol werd aangezien als het op het zuiden was gebouwd. Marc Dillen: “Het grootste deel van de dag volop zon, recht je woonkamer binnen. Dat was het ideaal. Men is daar al serieus van teruggekomen omdat veel van die huizen in de zomer het probleem kennen van oververhitting. Men denkt: Ach, we leven in een koud land, maar direct zonlicht op je huis kan in warme zomers tot niet te onderschatten problemen leiden: zolderkamers worden onmogelijk om in te leven of te slapen, veranda’s raken door al dat glas veel te warm.”

“Door veelvuldig gebruik van glas zijn sommige huizen amper leefbaar. Onze bouwcultuur is er te lang alleen maar op gericht geweest dat we het in de winter warm moesten hebben, terwijl we nu toch ook in de zomer in huis temperatuurproblemen krijgen. De oververhitting is echt een onderschat probleem.”

Al doen zulke problemen zich tot dusver slechts hooguit enkele weken per jaar voor, ze zullen zich met de opwarming van het klimaat misschien vaker gaan manifesteren. Het is dus een fenomeen waarmee we tegenwoordig rekening moeten houden hij het bouwen van een huis.

Duurzame maatregelen
Vandaag gelden in België de zogenaamde EPB-regels: energie, prestatie en binnenklimaat, regels waarmee iemand die een huis bouwt rekening moet houden. In Nederland zijn deze regels vastgelegd in het Bouwbesluit. Wie bouwt op het zuiden zal er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat de directe lichtinval afgeschermd wordt. Daar zijn voldoende middelen voor: een zonnewering, luiken, speciaal glas…

Marc Dillen: ‘Het volstaat niet de warmte te lijf te gaan met ventilators of een airconditioning. Die verbruiken te veel energie op piekmomenten in de zomer, waardoor ze strikt genomen geen zoden aan de dijk brengen. Oververhitting mag niet leiden tot maatregelen die meer energie doen verbruiken.’

Dillen: ‘Wie bouwt met veel glas, moet weten dat glas minder goed isoleert dan muren, en dat glas bijgevolg in de winter je huis sneller zal doen afkoelen. In de zomer echter doet glas dat gericht is op het zuiden je huis opwarmen. Men zal dus beter isolerend glas moeten plaatsen. Er komt wat dat betreft trouwens steeds beter materiaal op de markt. De producenten werken daar hard aan.’

Wit schilderen
Of we onze huizen in het wit moeten schilderen, zoals ze in het zuiden doen? Marc Dillen: ‘Niet echt. We werken doorgaans met bakstenen van hoge kwaliteit waarvan het isolerend vermogen groot is. Bovendien bouwen wij met een dubbele spouw, die onder de EPB-regels dikker is geworden. Onze nieuw gebouwde muren kunnen in de winter serieus wat warmte binnenhouden, en in de zomer heel wat warmte buiten.’

Ook het ventileren van het huis is meer dan ooit van belang. Lucht moet op een natuurlijke manier kunnen worden aan- en afgevoerd. ‘Er zijn nu al verwarmingssystemen die werken met grondwarmtepompen’, zegt Dillen. ‘Dat systeem kun je in de zomer gebruiken om je woning af te koelen. De lucht die zo’n twee meter in de grond wordt opgepompt is makkelijk 7 tot 8 gaden kouder dan de lucht boven. Zo kun je op een milieuvriendelijke manier je woning koelen.’

Bron: Het Nieuwsblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Tropisch weer: nadelen van bouwen op het zuiden

  • TheoR

    Is bouwen OP het zuiden niet iets anders dan bouwen IN het zuiden? Scheelt volgens mij zo’n 1000 tot 1250 km. afhankelijk van waar je woont in Nederland.

  • Ik wist niet dat als je iets in het zuiden ga bouwen moet je ervoor zorgen dat de directe lichtinval afgeschermd wordt! Ik denk dat het echte redelijk is. Maar ook denk ik dat de organisator van het bouwproject moet verzekeren dat de werkers (werkvoorbereider, bijvoorbeeld) professioneel is en weet dat het proces moet veranderd worden en speciale middelen ervoor gebruiken: een zonnewering, luiken, speciaal glas. Maar als het lukt om een goede specialist te vinden dan komt alles goed met het project!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *