Ga naar hoofdinhoud

Uitvinder bio-beton genomineerd

De Nederlandse microbioloog Henk Jonkers is genomineerd voor de European Inventor Award, een initiatief van het Europees Octrooibureau (EOB) voor zijn uitvinding van bio-beton van de toekomst, waarbij hij zich liet inspireren door de natuur. Het resultaat is beton met een bacteriële component.

Beton dat zichzelf kan herstellen

Bouwen met beton dat zichzelf kan herstellen? Het lijkt een utopie, maar als het aan microbioloog  en uitvinder Henk Jonkers (50) ligt is dit binnenkort de realiteit. De Nederlandse onderzoeker ontwikkelde het bio-beton van de toekomst. Jonkers: “Het mooie aan deze kalksteen-producerende bacteriën is dat ze ruim 200 jaar in beton kunnen overleven en dat ze zelf in actie komen als er schade optreedt. Als er bijvoorbeeld barsten ontstaan door druk op het beton, worden deze vanzelf gedicht. Hoe mooi is dat?” De uitvinding van Jonkers heeft legio toepassingen en is momenteel vertaald naar drie producten die dit jaar op de markt verschijnen: zelf-herstellend beton, reparatiemortel en een vloeibare reparatie-variant. Het bio-beton van de toekomst kan dus zowel voor nieuwbouw als onderhoud en renovatie worden gebruikt.

Europan Inventor Award

Henk Jonkers is genomineerd voor een Europan Inventor Award die sinds 2006 jaarlijks wordt uitgereikt door het Europees Octrooibureau. Dit jaar vindt de tiende editie van de uitreiking van deze uitvindersprijzen op 11 juni plaats in Parijs. Met deze “uitvindersprijzen” worden inventieve personen en teams bekroond die met hun baanbrekende werk antwoorden geven op de uitdagingen van onze tijd en bijdragen aan de maatschappelijke ontwikkeling, economische groei en welvaart.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Uitvinder bio-beton genomineerd

 • bio based self healing concrete is in 2009 door marcus architecten als een 60 mm betonnen gevele & dakhuid ontworpen, Het project Reddingspaviljoen Galderse meren te Breda is samen met Microbioloog Henk Jonkers in 2011 voor de gemeente Breda in uitvoering gebracht. Als je eenmaal meer van de bio-techniek weet is het enerzijds vrij logisch en anderzijds qua resultaten verbluffend. Zie site
  http://www.marcus-architecten.nl

 • peer

  Dit was te zien op de Materia beurs in Veldhoven. Meer bouwers zouden daar eens naar toe moeten gaan blijkt.

 • Spannende ontwikkeling,
  Als herstel van kleine scheurtjes in beton zo echt werkt, is er een grote markt. Is dit ook toepasbaar in metselwerk?
  Wanneer en waar komt deze spray voor het herstel van beton op de markt?
  Waar kunnen we de eerste resultaten zien?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.