Ga naar hoofdinhoud

Ultra-hogesterktebeton centraal in seminar


Ultra-hogesterktebeton is het nieuwe bouwmateriaal voor de bruggenbouw. Toch ligt Nederland niet aan kop bij de ontwikkeling en de toepassing ervan. Het seminar ‘UHSB maakt bruggen super’ moet de onbekendheid met dit materiaal wegnemen.

Ultra-hogesterktebeton (UHSB) belooft slanke en ranke constructies, minder volume, minder gewicht, onderhoudsvrije levensduur en gegarandeerde mobiliteit. In landen als Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zijn al superbruggen met UHSB gebouwd. Tijdens het seminar ‘UHSB maakt bruggen super’ op 7 september krijgen ontwerpers en bouwers inzicht in de internationale ontwikkelingen en projecten. Locatie: TU-Delft, faculteit Civiele Techniek en Geofysica.

Viaduct
Hoofdschotel van het seminar is een presentatie over het ontwerp en de uitvoering van het WILD-viaduct bij Völkermarkt, Oostenrijk. Dit viaduct is de nieuwe toegangsbrug naar de hoofdvestiging van de firma Wild, producent van medisch-technische optiek. Het bouwwerk moest corresponderen met het hi-tech imago van de firma; dat was mede aanleiding te kiezen voor een constructie van UHSB.
Het proces van research, ontwerp en uitvoering kende heel wat knelpunten, maar heeft daardoor een enorme schat aan leerervaringen opgeleverd. Michael Reichel van TU-Graz doet in zijn presentatie dan ook verslag van het complexe proces, de knelpunten en oplossingen.

Casestudies
Daarnaast geeft het seminar informatie over de UHSB-Casestudies die in Nederland worden uitgevoerd, gecoördineerd door het Cement&BetonCentrum. De eerste casestudie is gestart in maart van dit jaar. Het betreft de helixvormige op- en afritten van een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht.
Het startsein voor een tweede casestudie, gericht op het ontwerp en de bouw van een parkbrug op landgoed Voorstonden, is in april gegeven. De vereniging Natuurmonumenten is daarvoor opdrachtgever, evenals voor een derde casestudie. Deze keer gaat het niet om een brug, maar om een uitkijktoren in het natuurontwikkelingsproject De Onlanden, bij Eelde.

In de casestudies werken bureaus en bedrijven samen aan een integraal ontwerp, waarin architectuur, constructie, prefabricage en uitvoering optimaal worden samengebracht tot een economisch aantrekkelijke oplossing.

Aanmelding voor het seminar kan uitsluitend via [email protected]


Aanvullende gegevens

Uitvoering WILD-viaduct, Völkermarkt, Oostenrijk foto: Thomas Bolt, ingenieursbüro Bolt
UHSB-Casestudy Parkbrug Voorstonden ontwerp: NIO architecten

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *