Ga naar hoofdinhoud

Ultradunne en ultrasterke balkons in Delft


Het woningbouwproject Amber in de wijk Poptahof in Delft heeft de primeur met een nieuw type balkons en galerijen, die dunner, lichter en sterker zijn. De balkons zijn ontwikkeld door ingenieursbureau Pieters Bouwtechniek in samenwerking met de Deense producent Hi-Con en worden in Nederland op de markt gebracht onder de naam Hi-Con Balconies.
Bij beproeving met zandzakken is gebleken dat deze balkons van 6 cm dik meer dan vijfmaal de toegestane belasting kunnen dragen.

Primeur
Het woningbouwproject Amber is ontworpen door Mecanoo architecten in samenwerking met architectenbureau CHANGE.NL, Pieters Bouwtechniek Delft (constructie) en Era Contour. Amber is een ontwikkeling van Woonbron Ontwikkelbedrijf en omvat 151 woningen (huur en koop), acht bedrijfsunits en een kinderdagverblijf. De bouw is mede tot stand gekomen dankzij de samenwerking met partners Syntrus Achmea Vastgoed en bouwer ERA Contour. Op 22 december is de bouw gestart en de oplevering vindt naar verwachting plaats eind 2012.

Hi-Con Balconies: zeer sterk en duurzaam
Hi-Con Balconies worden gemaakt van Compact Reinforced Concrete (CRC). Dit is een ultra high performance concrete dat zeer sterk en duurzaam is. In plaats van de gebruikelijke 30 cm zijn Hi-Con Balconies nog maar 6 cm dik. Door de geringe dikte zijn de balkons een verrijking van het architectonisch beeld en krijgen de woningen veel meer daglicht. Daarnaast vervuilen de balkons veel minder, omdat door de grote dichtheid vuiligheid veel minder aan het oppervlak hecht.

De Hi-Con Balconies zijn door het ontwerpteam voor het project Amber op maat gemaakt. De balkons zijn zo gedetailleerd dat ze tussen het metselwerk vallen. Samen met bouwbedrijf ERA Contour is een methode bedacht om de balkons al in de ruwbouwfase aan te brengen. Door de snelle bouwtijd en eenvoudige verbinding scheelde dit aanmerkelijk in de kosten.

Balkontest
Omdat dit het eerste project in Nederland is met ultra dunne balkons en galerijen is een beproeving in het werk uitgevoerd. Hierbij zijn twee galerijplaten van 7,2 m breed aan een betonvloer bevestigd en vervolgens belast met zandzakken. Zelfs bij meer dan 1500 kg/m2 (vijf maal de toegestane belasting) bezweken de balkons niet. Uiteindelijk is de beproeving gestopt omdat er geen ruimte was om meer zandzakken te plaatsen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.