Ga naar hoofdinhoud

Grootste groene gevel van Utrecht

In de wijk Lunetten is sinds kort de grootste groene gevel van Utrecht te vinden. Afgelopen woensdag werd de gevel, onderdeel van een grote opknapbeurt van vijf flats aan de Simplonbaan, officieel opgeleverd. Azet hoveniers ontwierp voor de gevel een wandsysteem op maat en zorgde voor de aanleg. Behalve de groene gevel kregen de flats nieuwe voortuinen, fietsklemmen en een likje verf.

Portaal, de hovenier en de gemeente hebben samen het project gefinancierd. Utrecht kent een subsidieregeling voor de aanleg van groene daken door particuliere huiseigenaren. Deze bestaande regeling is in 2011 uitgebreid voor de aanleg van groene gevels. Woningcorporaties kunnen nu ook subsidie krijgen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Grootste groene gevel van Utrecht

 • Tanja

  Het zijn geen schanskoren maar sedummatten: constructies waar pluggen sedum in zitten. die plantjes zullen groter worden en zo een groen geheel vormen, en ook gaan bloeien in roze en witte tinten. Afhankelijk van hoe droog het is zullen de planten zelf diverse schakeringen tussen groen en rood hebben.
  Het zal geen woeste bloemenweide worden, maar daar staat tegenover dat het het hele jaar door groen is, geen verzorging nodig heeft en misschien ook nog wat fijnstof van het drukke verkeer op de aanliggende weg opvangt.
  Hier zie je een gevel van iets dichterbij: http://i.imgur.com/e4Wz6.jpg (foto van mij, ja, een bewoner).

 • ilse

  Groene gevels?! Heel goed idee. Laat je vooral inspireren door Patrick Blanc. (Parijs, Madrid)
  Zijn groenegevelwerk is overduidelijk groene kunst. De Lunetten-gevel moet nog groen worden en het rooster bedekken, geduld.

 • johan

  Tja, het initiatief groene gevels is belangrijk voor de stad, maar of deze grote maar saaie uitvoering burgers in vervoering zal brengen en gestimuleerd worden om zelf groene gevelbekleding aan te leggen is een grote vraag. Het ziet er op eerste gezicht eentonig, duur en niet duurzaam uit. Even afwachten hoe dit project zich verder ontwikkelt. Tenslotte moet de groene gevel in het voorjaar groen worden en ook bloeien? Het lijkt erop dat in de ontwerpfase bewoners niet bij dit project betrokken zijn geweest.

 • wimpie76

  Het kan aan mij liggen, maar deze gevel is bruin…….

 • Gerard

  mooie gevel maar ik heb elders al wat schanskorven gezien die kapot zijn gegaan, en dan rollen de stenen eruit……geen duurzame gevel dus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *