Ga naar hoofdinhoud

Vacuümbuiscollectoren voor woningbouwproject

Op het dak van project Waterpark in Medemblik ligt 300 vierkante meter aan vacuümbuiscollectoren. Zonnecollectoren die, als onderdeel van de Eneco Totaalcomfort-installatie, de bewoners van de 135 appartementen warmte, koude en warm tapwater bieden. Het is één van de eerste grootschalige toepassingen van vacuümbuizen in Nederland.

Het project Waterpark is een proefopstelling waarvoor Eneco subsidie kreeg van SenterNovem. De energieopbrengst en temperatuur van deze technologie wordt gemonitoord en geanalyseerd. Als de proef succesvol is, wil Eneco deze techniek bij meerdere projecten toepassen.

Vacuümbuiscollectoren
De installatie bestaat uit warmte- en koudeopslag, warmtepompen, HR gasketels voor piekvermogen en vacuümbuiscollectoren. De zonnewarmte die via de collectoren wordt gewonnen, zorgt primair voor warm tapwater. De keuze voor de vacuümbuistechniek komt voort uit het hoger thermisch rendement ten opzichte van ‘conventionele’ vlakkeplaatcollectoren.

De ruimte tussen de binnen- en buitenbuis is vacuüm, heeft een isolerende werking en voorkomt warmteverlies. Daarnaast heeft de vacuümbuiscollector een efficiënte warmteoverdracht en een hoog rendement, omdat het water direct door de buis stroomt.

Pionierswerk
“Dit is één van de eerste grootschalige toepassingen van vacuümbuizen in Nederland”, zegt Eneco projectleider Willem van Voorst Vader. “Geen van de gebruikte technieken is nieuw, maar het bundelen ervan is puur pionierswerk. Het vereist expertise en goede samenwerking met partijen die daar vaardigheid in hebben en over de kennis beschikken om deze verschillende systemen te koppelen.”

Beeldbepalend
In Medemblik werd zo’n groot oppervlak aan zonnecollectoren geïnstalleerd, dat het op de conventionele manier – als hellend vlak op het dak – heel beeldbepalend zou zijn geweest voor de omgeving. En dat wilden zowel architect als gemeentelijke schoonheidscommissie niet. De vacuümbuiscollectoren liggen plat op het dak, mooi uit het zicht.

Voordelen
Vacuümbuizen versus vlakkeplaatcollectoren:

  • Substantieel hogere opbrengst
  • Ook bij weinig zonlicht thermisch energetisch rendement
  • Montage kan plat op het dak of tegen de gevel
  • Goed te combineren met warmte- en koudeopslag
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *