Ga naar hoofdinhoud

Bouwinnovator Monique Donker: “Als we te snel bouwen, sluiten we onze ogen voor de problemen van nu”

Bouwwereld sprak met Monique Donker, bouwinnovator en mede-eigenaar van Living LAB 040. Living LAB is een proeftuin waar op zoek wordt gegaan naar woon- en leefconcepten voor de compacte stad van morgen. Daarbij is aandacht voor alle belangrijke thema’s waar we nu mee worstelen zoals de energietransitie, de circulaire transitie, vergrijzing en vereenzaming, biodiversiteit en vergroening, en gezondheid.

De komende maanden en jaren verrijzen in Eindhoven 119 ‘ontdekwoningen’ waarin verschillende bouwbedrijven innovaties gaan testen en experimenteren om oplossingen te kunnen formuleren voor de grote vraagstukken. Het is een opmerkelijk initiatief gezien de wijze waarop de bouwsector normaal gesproken innoveert.

“Bouwbedrijven vinden het heel lastig om los te komen van de vastgoedopgave. Voor pilotprojecten kijken ze bijvoorbeeld vaak naar een bepaalde schaalgrootte om hun businesscase haalbaar te maken”, aldus Donker. Ze wil het met Living LAB anders aanpakken en in de proeftuin meerdere bedrijven op kleine schaal experimentele woonconcepten laten testen. “Je leert nu eenmaal méér als je twintig verschillende objecten van verschillende leveranciers naast elkaar hebt staan en die met elkaar kunt vergelijken, dan twintig dezelfde objecten van één leverancier.”

De huidige bouwopgave lijkt het oplossen van de actuele thema’s in de weg te zitten. “Je kunt wel vanuit snelheid woningen gaan toevoegen, maar creëer je dan ook de stad zoals je’m over vijf of tien jaar graag ziet? Sluiten we dan niet de ogen voor de problemen die voor ons staan?”, vraagt Donker zich af.

Zijn jullie het met Donker eens? Laat het weten door op de poll te stemmen.

Als we te snel bouwen, zonder te innoveren, dan sluiten we onze ogen voor andere problemen dan de woningnood

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Lees het hele interview hier:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.