Ga naar hoofdinhoud

Voorwoord: Dierbaarheid

dierbaarheid

Van mijn woonplaats Alkmaar is het een lange rit naar Doetinchem, waar de uitgever en redactie van Bouwwereld zetelen. On the road kom ik tal van nieuwe en oude architectonische landmarks tegen, zoals in Amsterdam Valley aan de Zuidas (zie het vorige nummer) en in Utrecht het gebouw Westraven van Rijkswaterstaat, waarvan de gevel recentelijk is voorzien van nieuw textiel (zie ‘De Crux’ in Bouwwereld #02/2022).

dierbaarheid
Westraven was in 2007 een grote en opvallende kantoorrenovatie, uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat en ontworpen door architectenbureau cepezed. (Foto: Buitink Technology)

Nu ik hoofdredacteur van deze prachtige titel ben, kijk ik met een nieuwe blik naar al die bekende gebouwen aan de mij zo vertrouwde snel- en ringwegen. Tijdens mijn laatste rit merkte ik op dat het vierhonderd meter lange voormalige KPMG-kantorencomplex ‘De Bovenlanden’ in Amstelveen wordt getransformeerd – tot wooncomplex, zo blijkt na een rondje googelen. In deze fase van het bouwproces is het vooral een bizarre samensmelting van de ‘organische architectuur’ van Alberts & Van Huut met de strakke lijnen van het ontwerp van MVDS Architecture. Alsof het oude stukje bij beetje verzwolgen wordt door het nieuwe. Elke week zal ik er een blik op werpen om de vorderingen te volgen.

dierbaarheid
Het Stedelijk Museum in Amsterdam. (Foto: Shutterstock)

Net zoals ik dit dagelijks deed toen ik in Amsterdam woonde en recht in de bouwput keek van wat uiteindelijk verrees als ‘de badkuip’ – de witte vleugel van het Stedelijk Museum Amsterdam. De nogal ongerichte verwondering, en bewondering, van toen maakt plaats voor nieuwsgierigheid naar de keuzes die architecten en bouwtechnici maken bij het realiseren van dit soort bouwprojecten.

dierbaarheid
British School in Amsterdam. (Foto: Eva Bloem)

Vanuit dat oogpunt vind ik onder meer het artikel over de transformatie van een strafgevangenis tot schoolgebouw erg lezenswaardig. De opgave aan de architect luidde: ‘De functie van het gebouw waar iedereen uit wil, omdraaien naar een school waar iedereen wil blijven’. Kantorencomplex wordt wooncomplex, gevangenis wordt school. Door de omdraaiing van functie wordt dit soort leegstaand vastgoed getransformeerd tot gebouwen waar mensen graag vertoeven, die hen misschien wel dierbaar worden.

dierbaarheid
Saskia Oranje (l) en Karin Dorrepaal (r) richtten in 2014 Door architecten op.

In dit nummer vat Karin Dorrepaal dit aspect van het circulaire gedachtegoed als volgt samen: ‘Duurzaamheid is ook dierbaarheid’. Wat mij betreft een van de gevleugelde uitspraken uit deze Bouwwereld.

Wouter de Vries / hoofdredacteur
[email protected]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *