Ga naar hoofdinhoud

‘Brandveilige doorvoeren’ herzien


Kenniscentra ISSO en SBR presenteren een herziene uitgave van de publicatie ‘Brandveilige doorvoeringen’. De vorige versie stamt uit 2007. Met deze herdruk is de publicatie aangepast aan de huidige stand van kennis en normen over brandveilige doorvoeringen.
Op het gebied van brandwerende doorvoeringen zijn inmiddels veel producten ontwikkeld. “Desondanks leven er bij aannemers en installateurs nog vaak vragen over hoe ze het doorvoeren van leidingen, kabels en dergelijke zo kunnen realiseren dat de brandwerendheid van de wand of vloer intact blijft”, aldus ISSO en SBR in het voorwoord van de vernieuwde uitgave.

Vervolg
Vanwege die vragen hebben ISSO en SBR de handen ineen geslagen en is met behulp van veel belanghebbenden deze publicatie tot stand gekomen. Hij beantwoordt het merendeel van de vragen en kan daarom gezien worden als een vervolg op het ISSO-rapport 3217 ‘Brandveilige doorvoeringen in de sanitaire techniek’. De publicatie behandelt ook de doorvoeringen van kabels – al dan niet in kabelgoten – en van luchtkanalen.

Brandweer blij met herziening
“Brandwerende doorvoeringen vormen slechts een onderdeel van een groot bouwwerk. Maar iets is zo sterk als de zwakste schakel in de keten. Heb je de doorvoeringen niet op orde, dan heb je in geval van brand dus een groot probleem”, heldere taal van Jos de Graaf, beleidsmedewerker preventie bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
De Graaf heeft als lid van het Landelijk Netwerk Brandpreventie (LNB) een inhoudelijke bijdrage geleverd aan de eerste uitgave van publicatie Brandveilige doorvoeringen (2007). Een uitgave die volgens hem hard nodig blijft: “Tot voor kort was het ontzettend lastig om te bepalen wat de beste, de meest brandveilige oplossing was voor het aanbrengen van een doorvoering. Dat kwam niet alleen door de hoeveelheid publicaties, maar ook door de tegenstrijdige inhoud. Diameters liepen uiteen, materialen verschilden, en ga zo maar door.”

Informatie

Mevrouw ir. R.J. Boot-Dijkhuis
Brandveilige doorvoeren
ISSO/SBR
ISBN 978-90-5367-456-7
170 pagina’s
131,00 euro (ex btw)
www.sbr.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *