Ga naar hoofdinhoud

Van cacaofabriek naar culturele hotspot

Onlangs opende de voormalige Cacaofabriek in Helmond haar deuren na een grondige renovatie en uitbreiding. De fabriek werd onder handen genomen door architectenbureau cepezed en dient nu als culturele hotspot voor Helmond.

Wijzigingen

In de ooit succesvolle fabriek, die failliet ging in de jaren dertig van de vorige eeuw, is nu ruimte voor een poppodium, filmhuis, exposities, horeca, en creatieve bedrijven. Daarvoor had het pand verschillende bewoners, die allemaal wijzigingen deden aan het pand. Zo was de originele schildkap verdwenen en in 2008 werd een deel van het complex verwoest door brand.

Kap van roestvast staal

De voormalige schildkap is terug, maar nu uitgevoerd in minimaal gedetailleerd roestvast staal. De gevelwanden van het hoofdgebouw waren erg kwetsbaar. Het terugbrengen in de oorspronkelijke staat zou kostbaar en tijdrovend zijn en een hoog risico tot vochtdoorslag betekenen. Na plaatselijk herstel zijn de gevels daarom een behandeld met witte Keim, een mineraalverf die goed hecht en een grote mate van bescherming, duurzaamheid en lichtechtheid biedt. Een aanbouw uit de jaren twintig verkeerde in zeer slechte staat en is vervangen door moderne nieuwbouw. Hierbij is de beeldbepalende gevel langs het water hergebruikt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *