Ga naar hoofdinhoud

Van Schijndelhuis verduurzaamd

Het jongste monument van Nederland, het Van Schijndelhuis in Utrecht, is door de Stichting RoofUpdate ‘verduurzaamd’. Het monument, dat ligt op een binnenterrein tussen Pieterskerkhof en Kromme Nieuwegracht, is aan alle kanten omringd door hoger liggende woningen en kantoorpanden die met balkons en terrassen uitkijken op het gebouw. In de zomerperiode wordt door de omliggende zwarte daken en terrassen en de windluwte de temperatuur tussen de gebouwen omhooggestuwd.

De casus werd voorgelegd aan de leden van RoofUpdate. Voorwaarde was dat de uitstraling van het monument niet aangetast werd door bijvoorbeeld verhogingen op het dak. Als oplossing is gekozen voor thermische zonne-energie in combinatie met daarop verlijmde PV-cellen die zowel warmwater als elektrische energie leveren. De aluminium collectoren worden vlak geplaatst op het bestaande dak zonder de dakbedekking te perforeren, waardoor op termijn de risico’s en het onderhoud geminimaliseerd worden. De zonnecollector levert warmte voor tapwater. De combinatie zonnecollector met een warmtepomp bespaart het Van Schijndelhuis tot 60% op de totale verwarmingskosten. Een belangrijk neveneffect is dat het paneel ook elektriciteit kan leveren door middel van de op de collector gelijmde laminaat PV-cellen. De overblijvende dakstrook is beplant met Sedum. Voor het laagliggende dak is gekozen voor een kruidenvegetatie, een aantrekkelijke beplanting voor vogels, vlinders en andere dieren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.