Ga naar hoofdinhoud

Veel PV-systemen niet bestand tegen zware storm

Een echt zware storm zal waarschijnlijk veel schade veroorzaken aan PV-panelen op het dak. PV wordt veelal aangelegd door partijen die onbekend zijn met de veiligheidsnormen in de bouw en die normen ook veel te zwaar vinden.

Dat betoogde Chris van der Meijden, adjunct-directeur van BDA Dak- en Geveladvies, tijdens een webinar over PV op het hellende dak. Dit webinar werd georganiseerd door Eisma Bouwmedia in samenwerking met Kingspan Unidek. Van der Meijden wees er op dat de laatste echt zware storm (landelijk) in 1990 was. Die veroorzaakte behoorlijke schade, zelfs aan daken die wel binnen de bouwveiligheidsnormen vielen. Veel PV-systemen voldoen niet aan die normen. Diverse systemen zijn niet eens getest op windweerstand en ook worden systemen niet goed afgestemd op de dakconstructie.

Om te weten of een bevestigingssysteem voor PV betrouwbaar is, is het belangrijk dat het systeem getest is, dat het systeem afgestemd is op de bouwmethode van het dak, dat er een bouwkundige schouw plaatsvindt van het dak en dat er een windlastberekening wordt gemaakt.

Om te weten of een bevestigingssysteem voor PV betrouwbaar is, is het belangrijk dat het systeem getest is, dat het systeem afgestemd is op de bouwmethode van het dak, dat er een bouwkundige schouw plaatsvindt van het dak en dat er een windlastberekening wordt gemaakt.

Werking en plaatsing PV-panelen

Tijdens dit webinar ging Elbert-Jan Achterberg van Straightforward in op de werking en plaatsing van PV-panelen. Idealiter zijn die zuid georiënteerd met een helling van 36 graden. Maar de marge in dakhelling en oriëntatie is vrij groot zonder dat dit veel van de opbrengst afdoet. PV werkt namelijk niet alleen op zon, maar ook op licht.  Een belangrijk aandachtspunt is wel het voorkomen van slagschaduw. Regelmatig optreden van slagschaduw kan grote schade veroorzaken aan het systeem.

Voldaks PV-systeem

Kingspan Unidek gebruikte dit webinar om samen met partner SCX Solar een nieuwe prefab PV-dakoplossing te presenteren. Dit is een voldaks PV-systeem waarbij de PV-panelen al in de fabriek op de Aero dakelementen van Kingspan Unidek worden geplaatst. De bevestiging vindt plaats op de rand, die wordt afgedekt met een rubber profiel. In het systeem past 75 % van de PV-panelen die momenteel op de markt zijn.

Het webinar over PV op het hellend dak werd gehouden op 16 september en is terug te zien via Bouwwebinar.nl.

Het volgende webinar is ‘Energie in het bouwproces’, op woensdag 24 september. Meer info en aanmelden via Bouwwebinar.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

9 reacties op “Veel PV-systemen niet bestand tegen zware storm

 • Ons bedrijf heeft de dakbedekking uitbesteed en hebben nu een kwaliteitsdak, geen pv. Gelukkig goed bestand tegen een zware storm!

 • paul

  Rekenen aan de windlast voor iedere installatie, afstemming onderconstructie, schouw van het dak….
  Niets bekijken en twee keer zoveel klemmen toepassen als de fabrikant voorschrijft lijkt me goedkoper en is in combinatiemet boerenverstand nog beter ook. Helaas is boeremverstand steeds zeldzamer aan het worden. We zijn dan ook al lang geen boeren meer.

  Oja… Zonnepaneel integreren terwijl zonnecellen 25 jaar meegaan en dakplaat 50 jaar?

  Ik zie zonnecellen als de oude tv antennes. Niet altijd mooi maar functioneel, al zou ik zonnepanelen altijd een vierkant vlak laten vormen en geen figuurtjes gaan maken.
  Paul

 • Hans Borra

  Beste Arjan,

  Twee zaken; ik ben helemaal niet tegen PV systemen, alleen vind ik dat er strenge regelgeving moet zijn over hoe deze moeten worden toegepast. Bijvoorbeeld in Frankrijk is men verplicht zonnepanelen te integreren in de bestaand bedekking.

  Ten tweede is het totale onzin te suggereren dat de consument dit doentvoor het milieu. Nederland hangt op dat punt onderaan de ladder van geïndustrialiseerde landen. Je weet dus ook dat wij bijlange na nog niet voldoen aan de afspraken gemaakt in het Kyoto-verdrag. Met het dramatische zigzag subsidiebeleid van opeenvolgende kabinetten, denkt de gemiddelde consument dat hij kan ‘verdienen’ aan het milieu. De eerste vraag die een consument stelt bij de aanschaf van PV panelen is; “in hoeveel jaar verdien ik mijn investering terug”? Ga dat maar even navragen bij de mensen die jij in je antwoord als voorbeeld geeft!

 • Arjan

  @Hans
  Ik klik op jouw link en het eerste wat ik zie is zo’n esthetisch verwoest dak. Dan blijkt dat ook jij een probleem verkoopt en toevallig ook een oplossing.

  Als ik zonnepanelen zie, dan zie ik een gezin dat zowel voor het milieu als voor de huishoudportemonnee verantwoordelijkheid neemt en waar men zich niet stoort aan eenheidsworstverkopers.

 • Wat mij ten zeerste bevreemd in de discussie over PV systemen is het welstandsverhaal. Daar waar een particulier bijvoorbeeld een dakkapel 10 cm. te breed bouwt, kan die een brief van de Gemeente verwachten om de boel af te breken dan wel aan te passen. Maar het is wél toegestaan je dak esthetisch te verwoesten met de meest lelijke constructies die in de bouw ooit het daglicht hebben aanschouwd. Dakpannen moeten mechanisch worden bevestigt conform vigerende eisten. Maar iedereen, gehinderd zonder enige bouwkundige kennis, mag wél PV systemen op schuine daken plaatsen. Dat op geen enkele manier veiligheidseisen worden nageleefd, nemen we ook nog op de koop toe.

  Deze hypocrisie bij alle betrokken partijen is welhaast stuitend te noemen. En dan praten we over een voordeeltje van max enkele honderden euro’s per jaar. Anders gezegd, ga één keer minder uit eten met je vrouw en kinderen, dan bereik je dezelfde besparing.

  Wanneer wordt de politiek nu eindelijk eens wakker en maken we spijkerharde glasheldere afspraken die bij overtreding meedogenloos worden afgestraft? Inclusief kliklijnen want de pakkans is wegens ontbreken handhavers praktisch gelijk aan nul!

 • Koen

  Inderdaad is dit gewoon weer een manier om het indalsysteem te promoten.
  Ze vergeten alleen iets te vermelden namelijk dat het rendement van indak systemen ook minder is aangezien de panelen hun warmte niet goed kwijt kunnen.
  Optisch erg mooi en vast minder stormgevoelig.
  Maar het gaat toch om het rendement aan het eind!
  En veel duurder om te laten monteren durf ik te wedden!

 • Arjan

  Typisch een gevalletje “wij van wc-eend…”. Ik geloof best dat in-dak-oplossingen beter tegen wind bestand zijn. Maar er wordt hier met angst gestrooid door bedrijven die zelf de oplossing aandragen.
  Het is jammer dat er niet een PV-panelenleverancier of een onafhankelijke partij is uitgenodigd die kan aangeven welke systemen zijn getest en voldoen aan bouwveiligheidsnormen.

 • TheoR

  Dat indak-systeem is wel heel bijzonder. En dat ook nog voor dezelfde prijs?

 • Wij adviseren om bij het aanbrengen van zonnepanelen alleen het indak systeem toe te passen. Het volledig integreren van de panelen op de dakplaat tussen de pannen.
  Wij hebben daar zeer mooie en bevredigde resultaten mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *