Ga naar hoofdinhoud

Veilig werken met elektriciteit van levensbelang

Werk je in de elektrotechniek of zoek je een baan in de elektrotechniek? Dan weet je dat veilig werken voorop staat. Helaas is er soms sprake van achterstallig onderhoud, beschadigingen of verbindingen die niet goed uitgevoerd zijn. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn.

Wat zijn de grootste gevaren?

Je kan te maken krijgen met elektrocutie. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer er delen van een elektrische installatie onder spanning staan en je zo’n deel aanraakt. Daarnaast kan er sprake zijn van brand. Dit komt doordat elektrische installaties te veel uren maken en overbelast en oververhit raken. Of er is sprake van kortsluiting. Dat zie je vaak bij achterstallig onderhoud. Andere gevaren die op de loer kunnen liggen zijn medewerkers die zich stoten aan installaties of handelingen onjuist uitvoeren.

Volg te allen tijde de richtlijnen op 

De veiligheidsnorm voor het werken met elektrotechniek is NEN 3140. In de NEN 3140 staan diverse werkzaamheden op het gebied van elektrotechniek beschreven met de veiligheidseisen die erbij horen en de procedures voor veilig werken. Het is van belang dat je je bewust bent van welke werkzaamheden je mag uitvoeren en hoe je die op een veilige manier uit kan voeren. Wanneer je wilt gaan werken in de elektrotechniek is het noodzakelijk dat je over kennis beschikt, alles weet over de veiligheid en over de juiste certificaten beschikt. Werk je op een gevaarlijke plek? Dan zou je bijvoorbeeld moeten weten dat je deze aan moet duiden met een gevarenbord.

Gebruik het juiste gereedschap

Zelfs wanneer je geen direct contact maakt, levert werken met elektriciteit risico’s op. Daarom is het erg belangrijk dat je over goed gereedschap beschikt. Koop je bijvoorbeeld elektrotechniek van Techniekwebshop check dan altijd de logo’s. Elektrisch handgereedschap moet geïsoleerd zijn op een dubbele manier. Dat zie je door middel van het logo. Deze bestaat uit een groot vierkant met daarin een kleinere. Verder moet gereedschap elk jaar goedgekeurd worden. Dat wordt gedaan door een keurmeester of erkende keuringsinstelling. Zelf moet je ook altijd goed kijken of het gereedschap niet beschadigd is voordat je het gaat gebruiken.

Meld defecten tijdig

Wanneer je merkt dat installaties of kabels gebrekkig werken dan is het belangrijk om dat direct te melden bij je leidinggevende. Wacht daar niet mee, want hoe eerder defecten worden opgelost, hoe kleiner de kans op ongevallen. Bij onderhoud aan specifieke apparaten is het nodig dat dit wordt uitgevoerd door deskundige mensen. Deze mensen weten wat de risico’s van zo’n apparaat zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *